Var förvaras kärnavfall?
Innehållsförteckning:
- Var förvaras kärnavfall?
- Var förvaras svenskt kärnavfall?
- Vad innehåller kärnavfall?
- Hur lång tid tar det för radioaktivt avfall att försvinna?
- Vad händer med Bränsleavfallet från våra svenska kärnkraftverk?
Var förvaras kärnavfall?
Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.
Var förvaras svenskt kärnavfall?
SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark. Där är det tänkt att det använda bränslet ska förvaras i kapslar cirka 500 meter ner i berggrunden.
Vad innehåller kärnavfall?
Avfallet består av oanvänt uran såväl som andra ämnen (mest plutonium och curium). Dessutom utgörs ungefär 3 procent av avfallet av fissionsprodukter.
Hur lång tid tar det för radioaktivt avfall att försvinna?
Högaktivt radioaktivt avfall med lång halveringstid, som i huvudsak består av använt kärnbränsle, måste inneslutas mycket omsorgsfullt vid hantering och transport. Det tar omkring 100 000 år för radioaktiviteten att börja sjunka till de nivåer som finns naturligt i uranmalmen som bränslet ursprungligen hämtades ifrån.
Vad händer med Bränsleavfallet från våra svenska kärnkraftverk?
Det förvaras först i cirka två år under vatten som måste kylas, i reaktorernas egna bränslebassänger. Därefter transporteras det i speciella behållare till mellanlagret för använt bränsle för lagring i 30 år. Detta mellanlager, Clab, finns i anslutning till Oskarshamns kärnkraftverk.