:

Vad står det i kommunallagen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad står det i kommunallagen?
  2. Vad säger kommunallagen?
  3. Vad är Självförvaltningsorgan?
  4. Vad regleras i kommunallagen?
  5. Vilka ingår i kommunstyrelsen?
  6. Vilka är kommunens medlemmar?
  7. Vad innebär det att vara kommunalråd?

Vad står det i kommunallagen?

Kommunallagen ger det grundläggande regelverket för vad som är kompetensenligt och hur den lokala självstyrelsen utövas. Kommunallagen gäller på samma sätt för kommuner och regioner.

Vad säger kommunallagen?

Kommunallagen är en ramlag som, talar om vad kommunen får göra och hur det ska gå till när kommunen fattar beslut. I kommunallagen regleras indelning i kommuner och landsting, beskriver beslutsfattande, valbarhet och rösträtt. ... I varje kommun måste finnas: Fullmäktige – som minst 21 ledamöter.

Vad är Självförvaltningsorgan?

Självförvaltningsorgan. Kommunfullmäktige kan ge en nämnd i uppdrag att utse ett självförvaltningsorgan. Detta sköter och bestämmer över en viss anläggning, exempelvis en idrottsanläggning eller en skola. Självförvaltningsorganet är en styrelse där verksamhetens brukare är i majoritet.

Vad regleras i kommunallagen?

Kommunallagen reglerar den kommunala kompetensen, kommunens maktbefogenheter, kommunala organ och deras uppgifter, om förtroendevalda och överklagande av kommunala beslut.

Vilka ingår i kommunstyrelsen?

I Sverige ska kommunstyrelsen:

  • leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter.
  • uppmärksamt följa de frågor som kan inverka på kommunens utveckling och ekonomiska ställning.
  • från nämnder, beredningar och anställda i kommunen begära in de yttranden som behövs.
  • sköta kommunens ekonomiska förvaltning.

Vilka är kommunens medlemmar?

Medlemskap. 4 § Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där. Medlem av ett landsting är den som är medlem av en kommun inom landstinget. Lag ().

Vad innebär det att vara kommunalråd?

Ett kommunalråd är en politiker som jobbar hel- eller deltid med sina uppdrag i kommunen. Kommunalråden ansvarar för olika områden och är ofta ordförande i någon av kommunens nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser kommunalråden.