:

Hur lagras svenska äpplen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lagras svenska äpplen?
  2. Vilka äpplen kan lagras?
  3. Vart kommer svenska äpplen ifrån?
  4. Hur sparar man äpplen?
  5. Vilka äpplen är godast?
  6. Var köpa svenska äpplen?

Hur lagras svenska äpplen?

Äpplena förvaras i ULO-lager (ultra low oxygen) vilket innebär att när lagret fyllts så sänks syrehalten från 20-21 procent ner till 1,5-2 procent. Då avstannar mognaden och när sedan lagret öppnas ser och smakar äpplet som det gjorde när det placerades i lagret.

Vilka äpplen kan lagras?

Om luftfuktigheten inte räcker till kan du öka den genom att ställa in vattenbehållare där du lagrar äpplena. Det är inte alla sorter som är lämpliga att lagra. Topaz, Freiherr von Berlepsch, Roter Boskoop och Pilot kan lagras.

Vart kommer svenska äpplen ifrån?

Ett stort och tåligt äpple som har sina rötter i Holland. Skalet är mörkrött med ett saftigt, fast och gulvitt fruktkött. Smaken är frisk och sötsyrlig. Säsong: från januari till mars.

Hur sparar man äpplen?

Välj ut de finaste och helt oskadade äpplena för lagring. Linda gärna in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong som du förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en jordkällare eller i garaget eller källaren. 3-5 plusgrader är idealet, däremot tål de inte frost.

Vilka äpplen är godast?

Tänk också på om du vill ha äpplen som mognar under sommaren eller på höstkanten och om du vill att de ska gå att lagra. Till de godaste sommaräpplena hör 'Transparente Blanche' och 'Sylvia'. Dessa är klassiska ätäpplen, men blir också mycket goda att göra äppelmos eller kräm på.

Var köpa svenska äpplen?

Köp äpplen från Björkvångs frukt på Havängsbodarna Deras äpplen köper du från Havängsbodarna på hamnplanen i Kivik. Hos Havängsbodarna hittar ni gamla klassiska sorter som Cox Orange, Gravensteiner, Signe Tillisch & Belle de Boskoop, men även nyare sorter som Aroma och Rubinola.