:

Vad innehåller bokashi lakvatten?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innehåller bokashi lakvatten?
  2. Hur mycket lakvatten bokashi?
  3. Vad innehåller bokashi?
  4. Vilka växter gillar bokashi?
  5. Vad är Bokashivatten?
  6. Hur länge håller lakvatten bokashi?
  7. Hur mycket bokashi i Pallkrage?
  8. Vad Ärbokashi?
  9. Vad kan man stoppa i bokashi?
  10. Hur använda Bokashijord?

Vad innehåller bokashi lakvatten?

Lakvatten kallas också bokashivätska. Näringsinnehållet varierar starkt och beror på vad som finns i bokashihinken förstås. Vätskan innehåller alltid enzymer, vitaminer och mineraler utöver de vanliga makronäringsämnena kväve, fosfor och kalium.

Hur mycket lakvatten bokashi?

Späd ca 1:100 med vatten, det vill säga 1 msk per l vatten. Späd 1:200 till småplantor. Dosera hellre i rejäl underkant och upprepa än ge stora givor med en gång. Olika köksrester är olika rika på vätska, så mängden lakvatten varierar mycket.

Vad innehåller bokashi?

Vätskan innehåller näringsämnen från matavfallet vilka tillsammans med mikroorganismerna ger jorden all näring den behöver och förbättra mikrolivet i jorden. Det är ekologisk och du vet precis vad det innehåller. Dränera vätskan från hinken några gånger i veckan.

Vilka växter gillar bokashi?

De flesta växter mår bra av det. Men några, som änglatrumpeter, verkar inte trivas i längden och då kan man turas om med något annat. Men på vintern har man ju inte lika mycket växter att ge lakvattnet till, vilket gör att man får en hel del över.

Vad är Bokashivatten?

Bokashivatten är det vatten som blir när man fermenterar matester. Det bildas en vätska som man vill separera från matresterna för annars börjar det lukta illa. Antingen, om man fermenterar matresterna med bokashi i vanliga hinkar så är det bra att ha något som suger upp vätskan, tex äggkartonger eller tidningspapper.

Hur länge håller lakvatten bokashi?

Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården ( = 1 dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter kan det passa bättre med 1:1000. Lakvattnet är en färskvara och ska helst användas direkt ,dock kan man tappa av vätskan i en PET-flaska och förvara i kyl ett par dagar.

Hur mycket bokashi i Pallkrage?

Man kan ha all bokashi i en klump i hinken där det kommer att passa rötterna eller blanda ihop allt i en skottkärra innan man fyller krukorna. Toppa alltid med lite ”finjord” så det blir snyggt. Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar.

Vad Ärbokashi?

Bokashi är det japanska ordet för “väl fermenterad organiskt materia”. Bokashi är ett vetekli som har fermenterats med EM mikrober och rörsockermelass. ... När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, jäser/fermenterar mikroorganismerna det organiska materialet.

Vad kan man stoppa i bokashi?

Strö över lite bokashiströ varje gång du fyller på i hinken, räkna med 2 matskedar till en liter mat. Använd lite mer om det är varmt eller om du har proteinrika matrester som kött, fisk, ost och ägg. Fortsätt fylla med lager av matavfall varvat med bokashi tills hinken är full.

Hur använda Bokashijord?

Häll bokashiströ över matresterna. Vill du ta hand om all jord på ett ställe kan du göra blandningen hur stark eller svag du vill. Använd all jord du har och all Bokashi du har, blir det mycket Bokashi i ”jordfabriken” under hösten och vintern kan du späda ut jordblandningen när du fyller på dina krukor till våren.