:

Hur undviker man ärrbildning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur undviker man ärrbildning?
  2. Vad är ärrbildning?
  3. Vad kan man göra åt ärr?
  4. Hur får man bort en sårskorpa?
  5. Hur känns ärrbildning?
  6. Vad menas med vanprydande ärr?

Hur undviker man ärrbildning?

Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren. Att tejpa ärr de första två åren efter att de har uppstått kan påskynda läkningen. Det kan du göra med hudvänliga plåster eller kirurgtejp. Det går också att smörja in ärret med en silikongel.

Vad är ärrbildning?

När såret läker, bildas ärrvävnad på huden. När såret har läkt, kallas det för ett ärr. Då finns det inte längre en beläggning på sårytan och huden är stängd.

Vad kan man göra åt ärr?

Behandlingar mot ärr på klinik Det går att behandla ärr från akne med bland annat laser, IPL (intensivt pulserande ljus), fillers och dermapen (nålbehandling).

Hur får man bort en sårskorpa?

Sedan tvättar du huden runt såret och därefter själva såret. Det går bra att använda vanlig mild tvål och ljummet rinnande vatten. Använd gärna flytande tvål. Du kan försöka ta bort smuts som inte lossnar med hjälp av en fuktad kompress, mjuk borste eller pincett.

Hur känns ärrbildning?

Keloider uppkommer när såret inte har läkt på ett normalt sätt. Sådana ärr är upphöjda, knöliga, hårda, röda, repliknande och kliande. De brukar vara större än det ursprungliga skadade området. Hypertrofiska ärr är upphöjda och blir ofta röda, tjocka och kan klia.

Vad menas med vanprydande ärr?

En vanprydnad betyder en utseendemässig skada på din kropp. Det kan till exempel vara ett ärr eller en hudmissbildning alternativt en amputation. För att du ska få ersättning för en vanprydnad måste den vara bestående vilket betyder att vanprydnaden inte ska förändras utan vara densamma framöver.