:

Kan man spara Luktärtsfrön?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man spara Luktärtsfrön?
  2. Hur plockar man Luktärter?
  3. Hur länge håller Luktärtsfrön?
  4. Hur Försår man Luktärtor?
  5. Kan man torka luktärt?
  6. Hur lång tid tar det innan Luktärter gror?
  7. Hur snabbt växer luktärt?

Kan man spara Luktärtsfrön?

Om du vill ha egna frön från luktärter till nästa år, får du låta fröskidorna sitta kvar på luktärten tills de blir mogna, alltså bulliga, bruna och torra. Sedan tar du de mogna kapslarna, petar ur luktärtsfröna och förvarar dem torrt och svalt i en papperspåse till nästa vår.

Hur plockar man Luktärter?

Man kan antingen klippa av stjälken vid ”botten” eller, när luktärterna vuxit till sig ordentligt, ta med en längre stjälk med blad. Bäst är att plocka blommor där en eller två av blommorna på stjälken fortfarande är knoppig. I alla fall gäller det att sätta blommorna i friskt vatten som gärna ska byts dagligen.

Hur länge håller Luktärtsfrön?

Risken är stor att de ruttnar. [ Tänk på att möss och fåglar älskar luktärtsfrön. [ Det enklaste sättet att få fina luktärtsplantor är att så fröna inomhus i rumstemperatur. Du kan så ungefär i vecka 12 om du bor i södra delen av Sverige.

Hur Försår man Luktärtor?

Fröerna ska läggas ungefär 1 cm under jord. Vattna gärna krukorna så jorden blir fuktig före sådd för att undvika att fröer sköljs ner för djupt eller spolas in i ett hörn. Man kan också strunta i sista centimetern jord, vattna, lägga dit fröet och sedan sprinkla över 1 cm såjord i varje kruka.

Kan man torka luktärt?

Luktärter tål inte torka! Sätt ett frö i varje kruka 1 centimeter djupt och täck sådden med plastpåse eller ställ i miniväxthus för att bevara fukten.

Hur lång tid tar det innan Luktärter gror?

Fyll halva krukan med planteringsjord och resten med såjord. Peta ner luktärterna 1 cm, täck och vattna. Luktärter gror vid 16-20 grader efter ca 10-20 dagar.

Hur snabbt växer luktärt?

Sådd av luktärter på friland Sätt luktärterna på ett avstånd av 5-8 cm. När plantorna börjar komma upp kan du gallra så att det är 20-30 cm mellan dem. Toppa småplantorna precis som du skulle göra om du förodlat, så blir plantorna tätare och ger fler blommor. Ca 10 veckor efter sådd börjar luktärterna blomma.