:

Hur förvara potatis i lägenhet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvara potatis i lägenhet?
  2. Hur förvara potatis i jordkällare?
  3. När är det dags att ta upp potatisen?
  4. Hur länge kan potatis lagras?
  5. Hur förvara potatis i matkällare?
  6. Vad händer när potatisen blommar?
  7. När ta upp potatis för vinterförvaring?
  8. Kan man ta upp potatisen innan den blommat?
  9. När ska man skörda potatis i kruka?
  10. Hur länge kan man förvara kokt potatis i kylen?

Hur förvara potatis i lägenhet?

”Mörkt och kallt” Men kom ihåg att den inte behöver vara kylskåpskall, säger Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers. Bäst trivs potatisen på ett torrt ställe med en temperatur på 5-10 grader. Ett tips är att använda en papperspåse som förvaras kallt på till exempel terassen eller balkongen, om du inte har en källare.

Hur förvara potatis i jordkällare?

Ett mörkt garage eller en källare kan fungera bra, så länge det är frostfritt. Har man en jordkällare är detta idealiskt. Man kan även bygga en stuka (ett lagringshål i jorden, som isoleras med organiskt material). Under ultimata förhållanden håller potatis i upp till sex månader.

När är det dags att ta upp potatisen?

När kan man skörda potatis? Om du har förgrott potatisen så kan du räkna med att du kan skörda ungefär åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis, cirka 10-12 veckor efter odlingen om du har satt sommarpotatis och ännu lite längre för sena potatissorter.

Hur länge kan potatis lagras?

När man odlar potatis för husbehov ställs ganska stora krav på förvaringen. Men så ska knölarna också ”övervintra” och fortfarande smaka bra efter 8-9 månaders lagring.

Hur förvara potatis i matkällare?

Potatis och andra rotsaker mår som allra bäst under jorden där de hör hemma (det är därför du ska förvara dem mörkt, svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage, till exempel i en jordkällare.

Vad händer när potatisen blommar?

Skörd: Vissa sorters potatis blommar, ibland i vacker lilarosa färg. När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt.

När ta upp potatis för vinterförvaring?

Upptagning bör ske vid torrt väder. Om knölarna är blöta när man lägger dem till förvaring finns risk för att sjukdomar lättare ska få fäste. Det är bäst att ta upp potatisen i god tid innan höstkylan sätter in, och försök att ta upp dem så varsamt som möjligt.

Kan man ta upp potatisen innan den blommat?

När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt.

När ska man skörda potatis i kruka?

Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Hur länge kan man förvara kokt potatis i kylen?

Kokt potatis håller sig i kylen i flera dagar. De har en tendens att bli lite fuktiga och blöta om de förvaras i kylen i t ex en låda med lock. Prova i så fall med att lägga dem i en skål och täck med t ex lite hushållspapper så minskar risken att de blir fuktiga och blöta.