:

Vad anses utgöra en del av personliga anställningsavtalet ur en arbetsgivare synpunkt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad anses utgöra en del av personliga anställningsavtalet ur en arbetsgivare synpunkt?
  2. Vilka åtgärder kan vidtas mot icke accepterad diskriminering på arbetsmarknaden och vilka är de tillämpliga reglerna?
  3. Vad är ett anställningsvillkor?
  4. Får en oorganiserad medarbetare träffa ett enskilt avtal med arbetsgivaren som strider mot gällande kollektivavtal?
  5. Är kollektivavtal ett Formalavtal?
  6. Är en tillsvidareanställning mer säker än en anställning för viss begränsad tid?

Vad anses utgöra en del av personliga anställningsavtalet ur en arbetsgivare synpunkt?

Är du bunden av ett kollektiv- eller hängavtal måste du ta hänsyn till de bestämmelser som där regleras mellan arbetsgivare och anställda. Kollektivavtal och hängavtal anses utgöra en del av det personliga anställningsavtalet och du måste informera dina anställda om innehållet i det.

Vilka åtgärder kan vidtas mot icke accepterad diskriminering på arbetsmarknaden och vilka är de tillämpliga reglerna?

En arbetsgivare får inte missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare genom att tillämpa en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken särskilt missgynnar personer med en viss etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

Vad är ett anställningsvillkor?

Dina anställningsvillkor - det vill säga de rättigheter och skyldigheter som gäller i din anställning - bestäms både genom den arbetsrättsliga lagstiftningen och ditt anställningsavtal . ... Till exempel handlar det om regler för arbetstid, semester, arbetsmiljö, medbestämmande, anställning och uppsägning .

Får en oorganiserad medarbetare träffa ett enskilt avtal med arbetsgivaren som strider mot gällande kollektivavtal?

Vad gäller oorganiserade medarbetare ska arbetsgivaren lokalt, enligt kollektivavtalsförordningen, ta ställning till vilket kollektivavtal som dessa medarbetare ska omfattas av. Genom det ställningstagandet ges också svaret på vilka möjligheter som finns att ingå enskild överenskommelse med en oorganiserad medarbetare.

Är kollektivavtal ett Formalavtal?

Formalavtal måste uppfylla specifika formkrav för giltighet. Formkraven kan vara att avtalet ska vara skriftligt, daterat eller bevittnat t. ex. vid fastighetsförvärv och kollektivavtal.

Är en tillsvidareanställning mer säker än en anställning för viss begränsad tid?

Tillsvidareanställning är tryggare för arbetstagaren, eftersom anställningen inte har något slutdatum och inte kan sägas upp på vilka grunder som helst. Dessutom gäller en viss uppsägningstid om arbetstagaren ändå skulle bli uppsagd, antingen enligt lagen eller gällande kollektivavtal.