:

Kan svinkoppor försvinna av sig själv?

Innehållsförteckning:

  1. Kan svinkoppor försvinna av sig själv?
  2. Kan man bli av med svinkoppor?
  3. Måste man stanna hemma om man har svinkoppor?
  4. Kan jag jobba om mitt barn har svinkoppor?
  5. Kan vuxna smittas av svinkoppor?

Kan svinkoppor försvinna av sig själv?

Svinkoppor är en ytlig hudinfektion som är vanligast bland barn mellan ett och sex år. Svinkoppor orsakas av grupp A streptokocker (ovanligare) och staphylokockus aureus (vanligast). MRSA är ovanligt som orsak till svinkoppor. Svinkoppor läker vanligtvis spontant, men först efter 2-3 veckor.

Kan man bli av med svinkoppor?

Svinkoppor är en smittsam infektion i huden som orsakas av bakterier. Oftast börjar det som en liten röd prick. Svinkoppor är vanligast hos barn. Det går oftast att behandla svinkoppor själv genom att tvätta noggrant.

Måste man stanna hemma om man har svinkoppor?

Eftersom bakterierna lättare får fäste i irriterad och skör hud är svinkoppor vanligast hos barn med eksem. Om ditt barn är 1-6 år och har svinkoppor, bör barnet stanna hemma från förskolan så länge såren är fuktiga. Äldre barn kan gå till skolan, om man är extra noga med handhygienen.

Kan jag jobba om mitt barn har svinkoppor?

Barn i förskoleåldern bör stanna hemma tills såren ser helt torra ut. Äldre barn som förstår att det är viktigt att vara noggrann med att tvätta händerna, kan vara i skolan.

Kan vuxna smittas av svinkoppor?

Den är vanligast hos barn men kan även drabba vuxna. Vanligast är att man får utslag i ansiktet. Sjukdomen bryter oftast ut i samband med en förkylning och är mycket smittsam. Man kan lindra besvären på egen hand men i vissa fall behöver man kontakta en vårdcentral för behandling.