:

Hur påverkar rökning magen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar rökning magen?
  2. Vad är det medfödda immunförsvaret?
  3. Vad är människans immunförsvar?
  4. Vad är specifikt immunförsvar?
  5. Vad är det specifika immunförsvaret hos ryggradsdjur?

Hur påverkar rökning magen?

Magen. Rökare har större risk att få magproblem som till exempel magkatarr och magsår. Om en rökare får det läker det sämre än hos dem som inte röker. Risken att få sjukdomen diabetes ökar också.

Vad är det medfödda immunförsvaret?

  • Det medfödda immunförsvaret består av olika celltyper, plasmaproteiner i blodet samt fysiska och kemiska barriärer som exempelvis hud, hår, svett, slemhinnor, tårar och enzymer i mag-tarmkanalen. Cellerna i det medfödda immunförsvaret delas in i granulocyter, makrofager, naturliga mördarceller och dendritceller.

Vad är människans immunförsvar?

  • Människans immunförsvar kan delas upp i ospecifikt (medfött) och specifikt (adaptivt) försvar. Kroppen kan ibland reagera immunologiskt utan att det finns något patogent ämne att försvara sig emot. Detta tillstånd kallas autoimmunitet och visar sig i att kroppen bildar autoantikroppar.

Vad är specifikt immunförsvar?

  • Specifikt immunförsvar. Det specifika försvaret, även kallat adaptiva immunförsvaret, är den del av immunförsvaret som är ett inlärt system, då det bygger på igenkännande av främmande antigen och måste både präglas mot antigenet och aktiveras innan större skador sker.

Vad är det specifika immunförsvaret hos ryggradsdjur?

  • Det specifika försvaret, även kallat adaptiva immunförsvaret, är den del av immunförsvaret som är ett inlärt system, då det bygger på igenkännande av främmande antigen och måste både präglas mot antigenet och aktiveras innan större skador sker. Det är ett komplement till det Ospecifika immunförsvaret hos ryggradsdjur.