:

Vilken försäkring ersätter skadorna på din moped?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken försäkring ersätter skadorna på din moped?
  2. Vad kostar en försäkring för moped?
  3. Vilken försäkring behövs för moped?
  4. Får en 15 åring äga en moped?
  5. Har du kört en moped enligt lag?
  6. Vad är en moped i klass 1?
  7. Hur ska man köra en moped klass II?
  8. Vilken belysning måste man ha på mopeder?

Vilken försäkring ersätter skadorna på din moped?

Helförsäkring. En helförsäkring ger det mest heltäckande skyddet för din moped. Den har samma innehåll som en halvförsäkring, inklusive trafikförsäkring, samt vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din moped som orsakats av en trafikolycka, yttre olyckshändelse eller skadegörelse.

Vad kostar en försäkring för moped?

Vad kostar en mopedförsäkring? Snittpriset för de mopedförsäkringar som tecknats via oss på Insplanet till och med 2020-07-21, är 3 410 kronor. Datan är hämtad från mopedförsäkringar av både klass I och II.

Vilken försäkring behövs för moped?

En moped av klass I (EU-moped) måste ha trafikförsäkring om den inte är avställd. Mopedbilar är mopeder av klass I. En moped av klass II måste bara vara trafikförsäkrad när den används. Vissa elcyklar är mopeder av klass II och behöver ha trafikförsäkring.

Får en 15 åring äga en moped?

Om du är minderårig och saknar mopedkörkort kan du inte registreras som ensam ägare av mopeden. En vårdnadshavare måste också registreras i vägtrafikregistret och det är vårdnadshavaren som ska försäkra mopeden. När du har tagit körkort eller fyllt 18 år ansvarar du själv för att försäkra mopeden.

Har du kört en moped enligt lag?

  • Alla som kör moped måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Om du är med i en krock ersätter trafikförsäkringen personskador och skador på annans egendom. Du kan komplettera med en halvförsäkring för ersättning om mopeden blir stulen.

Vad är en moped i klass 1?

  • Mopeder i klass 1 kallas ofta "EU-moped" och de är gjorda för en hastighet av högst 45 kilometer per timme. För att få köra Moped klass 1 måste du minst ha ett AM-körkort. Kom ihåg att ställa på din moped om den varit avställd hos transportstyrelsen. Även en mopedbil är en moped klass I.

Hur ska man köra en moped klass II?

  • Oregistrerad moped (klass II) Mopeder klass II har pedaler (vevanordning) och ska gå i högst 25 km/tim. Här ingår även den äldre gruppen av mopeder som ska gå i högst 30 km/tim. För att få köra en moped klass II måste du ha fyllt 15 år och ha ett förarbevis.

Vilken belysning måste man ha på mopeder?

  • Alla mopeder måste ha halvljus, blinkers, bromsljus, bakljus och en röd reflex baktill. Helljus är inget krav. Helljus är förbjudet att ha tänt under körning i dagsljus eller på vägar med fungerande vägbelysning. All belysning fram måste lysa vitt och bak ska lysa rött, med undantag för blinkers som ska pulsera orange ljus.