:

Hur hittar jag mina recept?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hittar jag mina recept?
  2. Vad är högkostnadsskydd?
  3. Vad är högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård?
  4. Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?
  5. Vad ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel?

Hur hittar jag mina recept?

Genom att logga in på 1177.se kan du som är över 18 år bland annat se om du har uttag kvar på ditt recept, vilka läkemedel du har hämtat ut och hur nära du är att få frikort för läkemedel.

Vad är högkostnadsskydd?

  • Vad är högkostnadsskydd? Högkostnadsskydd är en förmån som regleras i lag, och innebär att kostnader för läkemedel reduceras för svenska medborgare och EU-medborgare som fått recept i Sverige. Patientens kostnad för receptbelagda läkemedel minskar stegvis under en tolvmånadersperiod.

Vad är högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård?

  • Högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen innebär att en patient inte ska betala mer än 1 150 kr under en 12-månadersperiod. Betalda patientavgifter och fakturor som patienten har betalat eller ännu inte har betalat ska räknas in i högkostnadsskyddet.

Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?

  • Patienten ska informeras om regler för högkostnadsskydd och frikort. Högkostnadsperioden är alltid en löpande 12-månadersperiod. Den utgår från dagens datum och sträcker sig 12 månader bakåt i tiden. Det innebär att betalda patientavgifter som är äldre än 12 månader faller bort.

Vad ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel?

  • Det finns ett högkostnadsskydd för läkemedel som har skrivits ut av läkare, sjuksköterskor eller annan behörig personal i vården. Receptfria läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet. Alla läkemedel som skrivs ut finns inte heller med i högkostnadsskyddet. Läkemedel inom högkostnadsskyddet är kostnadsfria för barn under 18 år.