:

Kan porslin missfärgas?

Innehållsförteckning:

  1. Kan porslin missfärgas?
  2. Hur får man bort fläckar på porslin?
  3. Hur gör man rent porslin?
  4. Hur får man bort svarta märken på porslin?
  5. Hur gör man rent gammalt porslin?
  6. Kan man polera porslin?
  7. Hur får man bort gråa streck på porslin?
  8. Vad är Vitroporslin?
  9. Hur får man bort gula ränder i toaletten?
  10. Varför krackelerar porslin?

Kan porslin missfärgas?

Det känns lite ofräscht att äta på fläckiga tallrikar. Bruna fläckar kan bero på att porslinet värmts i för hög temperatur eller att glasyren har spruckit och missfärgningar av mat trängt ner i porslinet. ... Undvik att diska gammalt porslin med fin dekor i maskinen.

Hur får man bort fläckar på porslin?

Rengöra porslin – så gör du

  1. Skölj av med varmt vatten. Det allra första du kan göra är att skölja av ytan med varmt vatten. ...
  2. Använd såpa eller milt diskmedel. Efter att du sköljt av porslinet kan du gå på med såpa eller ett milt miljövänligt diskmedel. ...
  3. Skölj av och gnugga med en borste. ...
  4. Använd bikarbonat. ...
  5. Upprepa vid behov.

Hur gör man rent porslin?

För att hålla porslinet fräscht räcker det med daglig rengöring med en mjuk trasa/borste och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Använd ett ättiksbaserat rengöringsmedel om du behöver något starkare som är effektivt mot kalk. Använd aldrig slipande eller talkbaserade produkter (pH högre än 10).

Hur får man bort svarta märken på porslin?

Vanligast är dock svarta streck som är metall från framförallt bestick och inte repor i själva glasyren. Citronsyra med lite hett vatten brukar hjälpa till att få bort dessa.

Hur gör man rent gammalt porslin?

-Missfärgat porslin kan bli fint igen. Sätt porslinet i ugnen 45 min på 100 grader. Koka upp fyra liter vatten och tillsätt 1/2 del kaustiksoda eller maskindiskmedel. Lägg porslinet i vattnet och låt sjuda i cirka fem minuter.

Kan man polera porslin?

Tandkräm mot reporna De tog tandkräm på en tvättsvamp och gned in tallrikarna med. Ju mer de gned desto färre repor. Till slut hade servisen återfått nästan hela sin forna glans och efter en omgång i diskmaskinen var lunchen räddad. – Reporna försvann jättebra, säger Louise Westh.

Hur får man bort gråa streck på porslin?

Tandkräm mot reporna De tog tandkräm på en tvättsvamp och gned in tallrikarna med. Ju mer de gned desto färre repor. Till slut hade servisen återfått nästan hela sin forna glans och efter en omgång i diskmaskinen var lunchen räddad. – Reporna försvann jättebra, säger Louise Westh.

Vad är Vitroporslin?

Vitroporslin. Vitroporslinet uppfanns i Amerika. Jämfört med fältspatsporslin har vitroporslinet en varmare vit ton, som går åt gräddvit eller naturvit. Även vitroporslinet är mycket hållbart och har en viss transparens.

Hur får man bort gula ränder i toaletten?

Recept: Koncentrerad 24-procentig ättika. Häll lite ättika i vattnet i toalettstolen och låt vara över natten. Bearbeta med toaborsten och problemet är löst.

Varför krackelerar porslin?

orsakas av metaller från vissa bestick. Vanligast är dock att det är svarta streck från metall och inte repor i själva glasyren. Läs mer på sidan Skötselråd. Glasyren har krackelerat.