:

Hur får man skadestånd efter dom?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man skadestånd efter dom?
  2. Vem har rätt till skadestånd?
  3. Hur mycket skadestånd får man för misshandel?
  4. Hur länge kan man kräva skadestånd?
  5. Hur lång tid tar det att få skadestånd efter dom?
  6. Vad händer om jag inte betalar mitt skadestånd?

Hur får man skadestånd efter dom?

Domstolen skickar en kopia av din dom till Kronofogden om domstolen har bestämt att du ska få skadestånd. Kronofogden kommer sedan att ta kontakt med dig och fråga om du vill ha hjälp med att ut skadeståndet från gärningspersonen.

Vem har rätt till skadestånd?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Hur mycket skadestånd får man för misshandel?

Vid misshandel och rån av mindre grovt slag ligger nivån på ersättningen mellan 5,000 - 10,000 kr. Medans vid misshandel och rån av grovt slag ligger nivån på ersättningen mellan 10,000 - 15,000 kr. Om gärningspersonen inte kan betala eller är okänd kan du ersättning från ditt försäkringsbolag.

Hur länge kan man kräva skadestånd?

En fordran preskriberas tio år efter att den skapats (2 § preskriptionslagen). Det innebär att hyresvärdens rätt att kräva att du ersätter skadan gäller i upp till tio år.

Hur lång tid tar det att få skadestånd efter dom?

Skadestånd ska i första hand betalas av gärningspersonen och det ska göras när domen har vunnit laga kraft, d.v.s. tre veckor från att dom har meddelats och den inte överklagats. Bara för att det står i domen att gärningspersonen ska betala skadestånd innebär inte automatiskt att pengarna betalas ut till brottsoffret.

Vad händer om jag inte betalar mitt skadestånd?

Betalar du inte skadeståndet, undersöker vi om du har några tillgångar. Vi kan utmäta dina ägodelar och sälja dem för att betala din skuld. Du kan också få betala skadeståndet via din lön (löneutmätning). Mer information om utmätning finns på webbplatsen.