:

Vad är en utväxling?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en utväxling?
  2. Hur fungerar en bakaxel?
  3. Hur beräknar man utväxling?
  4. Vilken bakaxel Volvo 240?
  5. Hur fungerar en differentialspärr?

Vad är en utväxling?

En växel är en anordning för kraftöverföring som ändrar rotationshastighet, vridmoment och/eller rotationsriktning från en roterande axel till en annan. ... Hög utväxling innebär att skillnaden i varvtal mellan in- och utgående axel är stor, oavsett om det handlar om upp- eller nedväxling.

Hur fungerar en bakaxel?

En bakaxel förbinder det bakre hjulparet på ett fyrhjuligt motorfordon. ... En bakaxel kan vara utformad som en drivande axel eller som en frirullande axel. På ett framhjulsdrivet fordon är alla bakaxlar frirullande, på ett bakhjulsdrivet fordon är minst en av bakaxlarna drivande.

Hur beräknar man utväxling?

Kugghjulsväxelns s.k. utväxling, betecknad i, räknas alltid i den effektöverförande riktningen utifrån hjulens varvtal. Om n1 är det drivande kugghjulets varvtal och n2 är det drivna kugghjulets varvtal, definieras därför utväxlingen som: Definition: Utväxling: i = n1/n2.

Vilken bakaxel Volvo 240?

Bakaxel Volvo 240 Torsendiff, 4.10 - .

Hur fungerar en differentialspärr?

Funktion. När ett fordon svänger kommer det hjul som går i "ytterkurva" att färdas en längre sträcka än det hjul som går i "innerkurva", detta gör att hjulen kommer att hålla olika hastighet. ... En differentialbroms eller en differentialspärr ser till att kraft förs över även till övriga hjul.