:

Hur har trepunktsbältet utvecklats?

Innehållsförteckning:

  1. Hur har trepunktsbältet utvecklats?
  2. När kom trepunktsbälte?
  3. Vem skapade säkerhetsbältet?
  4. När uppfanns bältet?
  5. När blev det Bälteslag i Sverige?

Hur har trepunktsbältet utvecklats?

Trepunktsbältet uppfanns och patenterades av amerikanerna Roger W. Griswold och Hugh De Haven 1951. Fram till 1955 var ökningen år från år av antalet dödade i trafiken stor i Sverige. Detta gjorde att intresset under 1950-talet ökade för trafiksäkerhet.

När kom trepunktsbälte?

Bilbältetsom Nils Bohlin tog fram hade tre punkter och började användas i Volvos bilar 1959. Först ut med att få bilbältet installerat som standard i framsätet var Volvo Amazon och PV544.

Vem skapade säkerhetsbältet?

Få människor har räddat så många liv som Nils Bohlin - Volvoingenjören som 1959 uppfann trepunktsbältet av V-typ. En lika självklar som smart konstruktion, perfekt anpassad efter kroppen. Fortfarande ger bältet det effektivaste skyddet vid en olycka.

När uppfanns bältet?

År 1969 blev rullbältet standard i framsätet i Volvobilar. Lagen om att man också skulle använda bältet som fanns i framsätet kom först 1 januari 1975 i Sverige.

När blev det Bälteslag i Sverige?

När bälteslagen i framsätet infördes för 40 år sedan var användningen blygsam. Lagen om obligatorisk användning av bilbälte även i baksätet för vuxna trädde i kraft 1986 och då använde 24 procent bilbälte i baksätet. En vecka senare var användningen uppe i 60 procent.