:

Vem sköter säkerhetskontrollen på flygplatsen?

Innehållsförteckning:

  1. Vem sköter säkerhetskontrollen på flygplatsen?
  2. Hur det går till när man ska flyga?
  3. Hur fungerar en metalldetektor på en flygplats?
  4. Vilken organisation sköter säkerhetskontrollen på flygplatsen Swedavia?
  5. Vilken organisation sköter säkerhetskontrollen på Arlanda?
  6. När ska man vara på Arlanda?
  7. Hur länge gäller karantän efter utlandsresa?

Vem sköter säkerhetskontrollen på flygplatsen?

Det är inte Tullverket som sköter säkerhetskontrollerna på flygplatser. I Sverige är det Transportstyrelsen som ansvarar för säkerhetskontrollen och den är oftast bemannad av ett säkerhetsbolag.

Hur det går till när man ska flyga?

När du har checkat in och fått ett boardingkort ska du ta dig till en säkerhetskontroll. Alla passagerare måste gå igenom säkerhetskontrollen innan de går vidare till gaten. Se till att du inte har några farliga varor med dig. Säkerheten har förbättrats på alla flygplatser de senaste åren.

Hur fungerar en metalldetektor på en flygplats?

Dagens metalldetektorer är avancerade i sin elektronik del, men principen för hur en metalldetektor fungerar är ganska enkel. En ström skickas genom en spole som genererar ett magnetfält. När sedan ett metallföremål kommer in i magnetfältet induceras en elektrisk ström en sk (Eddy Current) i föremålet.

Vilken organisation sköter säkerhetskontrollen på flygplatsen Swedavia?

Säkerhetskontroll på flygplatsen - Transportstyrelsen.

Vilken organisation sköter säkerhetskontrollen på Arlanda?

I samråd med ansvariga myndigheter inom smittskyddsområdet har Swedavia säkerställt att de procedurer som utförs i säkerhetskontrollen sker på ett tryggt sätt. Utöver det har bland annat rengöring av backar och ytor i säkerhetskontrollen intensifierats.

När ska man vara på Arlanda?

Vi rekommenderar att du anländer till flygplatsen minst två timmar före avgången, så att du har tillräckligt med tid för incheckning och säkerhetskontrollen, i synnerhet under rusningstid, på sommaren och under större helger.

Hur länge gäller karantän efter utlandsresa?

Alla resenärer uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa.