:

Hur länge läser man svenska som andraspråk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge läser man svenska som andraspråk?
  2. När ska man läsa svenska som andraspråk?
  3. Vilka elever har rätt till svenska som andraspråk?
  4. Vad gäller för SVA?
  5. Hur lång tid tar det att klara sfi?
  6. Vad händer efter svenska som andraspråk?
  7. Vem har rätt att plugga svenska som andraspråk?
  8. Vilka har rätt till svenska som andraspråk?

Hur länge läser man svenska som andraspråk?

Svenska som andraspråk på gymnasienivå, dvs SVA 1 - 3 är tre kurser som är á 100 gymnasiala poäng/styck. Om man endast läser de kurserna på heltid, borde man klara av dem på 15 veckor.

När ska man läsa svenska som andraspråk?

I vårt svar utgår vi från regleringen (skolförordningen) som när det gäller svenska som andraspråk slår fast att undervisning i svenska som andraspråk om det behövs ska anordnas för en elev som har ett annat språk än svenska som sitt modersmål. (Det finns ett par andra grupper också men detta är den vanligaste.

Vilka elever har rätt till svenska som andraspråk?

Enligt förordningen kan dessa elever vara 1) elever som har ett annat språk än svenska som modersmål, 2) elever som har svenska som modersmål och som har tagits in från skolor i utlandet, och 3) invandrarelever som har svenska som huvudsakligt umgängesspråk med en vårdnadshavare.

Vad gäller för SVA?

Antingen ska eleven 1) ha ett annat modersmål än svenska eller 2) ha gått i skola i utlandet och bara talat svenska i hemmet med någon förälder (vårdnadshavare) eller 3) visserligen tala svenska med någon av sina vårdnadshavare, men ändå vara "invandrarelev". Någon definition av invandrarelev finns dock inte.

Hur lång tid tar det att klara sfi?

Du ska kunna studera färdigt sfi kurs C och D på 30 veckor. För att kunna studera sfi intensiv behöver du: kunna studera 40 timmar i veckan. Du kan inte kombinera sfi intensiv med andra studier eller arbete.

Vad händer efter svenska som andraspråk?

När du är klar med sfi kan du söka arbete i Sverige eller fortsätta studera. Vill du fortsätta studera läser du grundläggande vuxenutbildning. Du börjar med grundläggande svenska som andraspråk (SAS grund). Grundläggande vuxenutbildning kan du läsa hos Hermods på distans eller i klassrum - vad som pasar dig bäst!

Vem har rätt att plugga svenska som andraspråk?

Rektorn beslutar om undervisning i svenska som andraspråk för en elev.

Vilka har rätt till svenska som andraspråk?

Enligt skolförordningen uttrycks att elev som har annat språk än svenska som modersmål har rätt till svenska som andraspråk, om det behövs. Båda ämnen – svenska och svenska som andraspråk – motsvarar varandra. Eleven läser därför svenska som andraspråk så länge som eleven anses behöva svenska som andraspråk.