:

Hur vet man om spjället är öppet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om spjället är öppet?
  2. När kan man stänga spjället öppen spis?
  3. Hur mycket elda?
  4. Kan man lämna spjället öppet?
  5. Hur använder man öppen spis?
  6. Hur mycket kan man elda i kamin?

Hur vet man om spjället är öppet?

Spjället ska öppnas helt innan eldningen börjar. Se till så att spjället är stängt när du börjar, det ska alltså vara intryckt hela vägen.

När kan man stänga spjället öppen spis?

Försäkra dig om lufttillförseln så att glöden brinner ut så fort som möjligt. Först när all glöd har slocknat får du stänga spjället helt och hållet.

Hur mycket elda?

Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar vilket normalt är max 2–3 kg ved/timme. Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas.

Kan man lämna spjället öppet?

1. Kom alltid ihåg att öppna spjället innan du tänder en eldstad – också tändspjället. ... Tändspjället ska återställas i utgångsläge, då det börjat brinna ordentligt i eldstaden. Då lagrar eldstaden värmen och den försvinner inte rakt genom pipan ut till kråkorna såsom i en öppen spis.

Hur använder man öppen spis?

Placera tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna. Tänd sedan tändmedlet och låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna. Stäng nu luckan, men se till att lufttillförseln fortfarande är god.

Hur mycket kan man elda i kamin?

Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar, vanligen maximalt 2–3 kilo ved per timme. Tumregeln är att låta elden vila lika länge som den har brunnit. Lokala eldstäder och skorstenar är inte konstruerade för konstant eldning.