:

Hur fungerar ett spjäll?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar ett spjäll?
  2. Hur fungerar en järnspis?
  3. Hur fungerar spjäll kakelugn?
  4. Hur öppnar man spjället?
  5. Hur man tänder en vedspis?
  6. Hur varm blir en järnspis?
  7. När ska man stänga spjället kakelugn?
  8. Hur mycket får man elda i kakelugn?

Hur fungerar ett spjäll?

Spjäll i ventilationssystem används i huvudsak för styrning av luft för injustering, reglering och avstängning av ventilations och processluft. ... För att optimera funktion, driftsäkerhet och driftsekonomi är det viktigt att välja rätt spjäll i kombination med rätt spjällmotor/ställdon.

Hur fungerar en järnspis?

Att elda i en vedspis För att elda rätt gäller det att uppnå så hög temperatur som möjligt i eldstaden. Då får du en ren förbränning och utnyttjar spisen och veden maximalt. Vid ren förbränning undviker du sotbeläggning i eldstaden och på glaset. När du eldar rätt skall röken inte synas när spisen har blivit varm.

Hur fungerar spjäll kakelugn?

Spjället ska öppnas helt innan eldningen börjar. Se till att spjället är stängt när du börjar, det ska alltså vara intryckt hela vägen. Knyckla ihop en sida från en papperstidning och lägg i den översta luckan på kakelugnen. Tänd pappersbollen den får fyr och låt pappret brinna ut.

Hur öppnar man spjället?

I underkant av insatsen ser det ut att finnas rörliga delar. Det kan vara ett spjäll för tilluften. Dra i den och se vad som händer. Kanske är det bara en asklåda, men den ser lite liten ut för det.

Hur man tänder en vedspis?

Så här gör du

  1. Öppna spjället helt. ...
  2. Öppna den lilla sotluckan på spisen. ...
  3. Gör iordning en brasa. ...
  4. Fyll på vatten i varmvattencisternen. ...
  5. När brasan brunnit till hälften, lägg på mer ved. ...
  6. Nu kan du skjuta in spjället till hälften.

Hur varm blir en järnspis?

Spisens ugn blir upp till 300 grader varm. Spisen matas med förhållandevis små vedmängder i taget och kan ha en brinntid på uppemot fem timmar.

När ska man stänga spjället kakelugn?

Spjället ska inte stängas förrän glöden slocknat. - Absolut rekommenderar man att det ska vara helt utbränt innan man stänger spjället, säger ledande brandinspektör Knut Lehtinen. Att många gärna stänger spjället så fort som möjligt hänger ihop med att värmen inte ska gå till spillo.

Hur mycket får man elda i kakelugn?

Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.