:

Vad är en stamaktie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en stamaktie?
  2. Vad är skillnaden mellan stamaktier och preferensaktier?
  3. Hur fungerar Axier?
  4. Vad är A och B aktier?
  5. Vad är en akties kvotvärde?
  6. Kan en preferensaktier?

Vad är en stamaktie?

Med stamaktier avses vanligen aktier som ägts från början, innan nya aktier givits ut i form av preferensaktier. Preferensaktierna medför företrädesrätt till viss del av bolagets vinst och rätt att vid likvidation återfå det belopp aktietecknaren betalat för aktien.

Vad är skillnaden mellan stamaktier och preferensaktier?

Skillnaden mellan en preferensaktie och en stamaktie är att preferensaktieägaren oftast får en på förhand fastställd utdelning innan vanliga aktieägare har rätt att få en krona, därav prefixen ”preferens”. Den fastställda utdelningen är vanligtvis högre än den utdelning som ges till stamaktieägare.

Hur fungerar Axier?

Kort förklarat är en aktie en ägarandel i ett företag och när du äger aktier blir du därför delägare i företaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag och aktierna behöver vara noterade på en börs eller en handelsplattform.

Vad är A och B aktier?

Båda aktieslagen fungerar bra att handla i även om A-aktien är mest omsatt. Periodvis skiljer sig kurserna åt och då väljer du den med lägst aktiekurs. Sett över många år har det varierat vilken aktie som haft högst respektive lägst aktiekurs. Aktieslagen har ungefär samma pris, men B-aktien är det störst omsättning i.

Vad är en akties kvotvärde?

Kvotvärdet är den andel av aktiekapitalet som varje aktie representerar. För att räkna ut kvotvärdet för aktierna i ett aktiebolag måste du veta hur många aktier det finns i företaget och vilket aktiekapital företaget har. Kvotvärdet kan förändras genom vissa beslut.

Kan en preferensaktier?

Först och främst: Kan man sälja preferensaktier? Det enkla svaret är ja – preferensaktier kan säljas på precis samma sätt som vanliga stamaktier. Preferensaktier handlas på börsen likt alla andra noterade aktier, med ett köp- och säljförfarande som fungerar på samma sätt som för en stamaktie.