:

Hur fungerar chatt och sms språk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar chatt och sms språk?
  2. Vad är chatt språk?
  3. Hur är sms språk uppbyggt?
  4. Vad betyder förkortningar i sms?
  5. Vad är sms språk?
  6. Är förkortningar slang?
  7. Vad menas med VGD?
  8. Har internet och sms påverkat det svenska språket?
  9. Vad står Smsför?
  10. Vad betyder tre punkter i sms?

Hur fungerar chatt och sms språk?

Men forskare menar att sms-andet och chattandet utvecklar språket. Språket i e-post, chatt och sms är annorlunda än det vanliga skriftspråket. Ofta använder man förkortningar. ... De säger att ungdomarna utvecklar sitt språk när de sms-ar och chattar.

Vad är chatt språk?

Ordet chatt används för kommunikationsformen där man för skriftlig dialog i realtid via Internet. Ursprungligen kommer termen från engelskans chat, att småprata. ... Chattandet kräver inga specialkunskaper om datorer eller Internet. Det krävs inte heller några hjälpprogram utan chattrum kan nås med en vanlig webbläsare.

Hur är sms språk uppbyggt?

Sms-språket ska vara kort och snabbt, med rent talspråk, improviserade förkortningar, strukna vokaler och smileysar. Svenskläraren Lotta Berlin på Djäkneparksskolan i Norrköping har sedan några år tillbaka sett att sms-språket ibland lämnar avtryck i skolarbetet.

Vad betyder förkortningar i sms?

SMS är en förkortning av flera tekniska faciliteter: korta mobiltelefonmeddelanden, se sms. ... förkortning för Semi Multipel system som används för att samköra flera lok.

Vad är sms språk?

Det skrivsätt med förkortningar, ofta med siffror som står för ord, som används i SMS, chatt, e-post och i diskussionsforum m.m. Kategorin nät- och SMS-språk har en underavdelning med förkortningar på svenska.

Är förkortningar slang?

Internetslang ("chattspråk" eller "chattförkortningar") är en jargong med förkortningar och slanguttryck som uppkommit sedan Internets genomslag. ... I internetslang kan orden lätt skrivas om med andra likformiga tecken och siffror.

Vad menas med VGD?

Här får du några handfasta tips som kan hjälpa dig att förstå vad de egentligen säger. Nej, VGD betyder inte ”var god dröj” utan är en förkortning för ”vad gör du”, i sms-form.

Har internet och sms påverkat det svenska språket?

Eftersom Internet har fått en sådan enorm utbredning och eftersom de flesta av Internets funktioner är av språklig karaktär, är det högst sannolikt att Internet har en inverkan på språket. ... Alla dessa faktorer påverkar utan tvekan det språk som används, men givetvis på olika sätt i olika situationer.

Vad står Smsför?

Sms (eller SMS, från engelskans short message service) är en tjänst för korta textmeddelanden, eller sms, som sänds mellan mobiltelefoner eller mellan dator och mobiltelefon.

Vad betyder tre punkter i sms?

Svar: Svenska skrivregler rekommenderar följande: tre punkter i rad används för att markera att ett ord eller en mening inte avslutats. ... Mellanrum görs också efter sista punkten före nytt ord.