:

När ska man göra statisk stretching?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man göra statisk stretching?
  2. Hur gör man stretching?
  3. När ska man tänja?
  4. Måste man stretcha efter löpning?
  5. Vad finns det för stretching?
  6. Vad heter olika stretchövningar?

När ska man göra statisk stretching?

Statisk stretching är sinnebilden av stretching. Detta innebär att man intar en position där en eller flera muskler sträcks och sedan håller denna position. Den här typen av stretching passar bäst att utföra efter ett träningspass.

Hur gör man stretching?

Den statiska stretchen är den de flesta känner till och utför efter sin träning. Det är när du sträcker ut muskeln så att den stramar och håller positionen i allt från 10 sekunder upp till flera minuter. Dynamisk stretching är när du rör dig fram och tillbaka från ett stramt läge till ett avslappnat.

När ska man tänja?

Som uppvärmning före ett träningspass bör man stretcha dynamiskt, i kombination med specifika övningar som passar den aktivitet man ska utföra. Att stretcha statiskt bör man däremot undvika inför träning, eftersom det minskar explosiviteten i musklerna och därmed försämrar prestationsförmågan.

Måste man stretcha efter löpning?

Stretching för löpare är så mycket mer än enbart lite pliktskyldigt vad- och lårtöj i 30 sekunder efter att du varit ute på en springrunda. – Det är extremt viktigt att stretcha kroppen när du löptränar om du vill undvika skador. Jag rekommenderar att lägga ganska mycket fokus på rörlighets- och styrketräning.

Vad finns det för stretching?

Stretching innebär att på olika sätt sträcka ut dina muskler, vilket ofta görs utan redskap. Det finns två olika sorters stretching: dynamisk och statisk.

Vad heter olika stretchövningar?

10 stretchövningar för hela kroppen

  1. Höftböjare. Stå i friarställning på ena knät och ena foten. ...
  2. Hamstring/Baksida lår. Stå på knä, sträck fram ena benet och luta hälen mot golvet. ...
  3. Säte. ...
  4. Vad/fotled. ...
  5. Insida lår. ...
  6. Framsidan på bål/höft/lår. ...
  7. Bröst/framsida axel. ...
  8. Lats/sidan på ryggen.