:

Hur fungerar skolpeng?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar skolpeng?
  2. Hur mycket pengar får skolan för varje elev?
  3. Vad ska skolpengen användas till?
  4. Hur fördelas skolpengen?
  5. Hur mycket betalar min kommun i skolpeng?
  6. Hur mycket kostar skolmaten per elev per dag?
  7. Vad gäller för friskolor?

Hur fungerar skolpeng?

Varje kommun i Sverige beslutar om hur stor skolpeng eleverna ska få. En skolpeng går också att flytta från en kommun till en annan. Vilket konkret innebär att en elev kan välja att bosätta sig i en annan kommun och därigenom också dra nytta av den undervisning som finns där – men där hemkommunen betalar kostnaden.

Hur mycket pengar får skolan för varje elev?

Kommunala skolhuvudmäns totala kostnader för elever i grundskolan är 1 000 kronor. Det ger en kostnad per elev på 116 600 kronor.

Vad ska skolpengen användas till?

Skolpengen utgörs av ett grundbelopp för varje elev och ett tilläggsbelopp för elever med ett omfattande behov av särskilt stöd. Utrikes härkomst är ett viktigt sådant skäl till tilläggsbelopp. Skolpengen ska inte bara täcka undervisningen, utan även utgifter som elevhälsa och måltider.

Hur fördelas skolpengen?

Idag har vi en likvärdighetsprincip när det gäller fördelning av resurser som innebär att den skolpeng kommunala huvudmän fördelar till sina skolor ska även de fristående skolorna ersättas med. ... Man menar alltså att skolpengen ska fördelas jämlikt, precis som man skolvalet att det ska vara jämlikt oavsett huvudman.

Hur mycket betalar min kommun i skolpeng?

Det finns ingen officiell statistik över hur stor skolpengen är i respektive kommun, utan den som vill veta det måste vända sig direkt till kommunerna. Man ska dock vara medveten om att det är vanskligt att jämföra skolpengen mellan kommuner, detta eftersom kommunerna har olika resursfördelningsmodeller.

Hur mycket kostar skolmaten per elev per dag?

Till exempel är huvudmannens totala kostnader för skolmåltiderna i genomsnitt 6 600 kr per elev och år i riket (avser kalenderår 2018). Det motsvarar ungefär 37 kr per elev och dag (beräknat på 178 skoldagar per läsår).

Vad gäller för friskolor?

Enligt skollagen får enskilda fysiska eller juridiska personer driva fristående skola. Det betyder att en enskild person som är myndig och har så kallad rättskapacitet (t. ex. inte har förmyndare) får driva skolan själv.