:

Varför fungerar inte Riksarkivet?

Innehållsförteckning:

  1. Varför fungerar inte Riksarkivet?
  2. Hur söka i Riksarkivet?
  3. Hur länge dokumenten ska ligga i respektive arkiv?
  4. Kan man hitta gamla bouppteckningar?
  5. Hur släktforskar man i Riksarkivet?
  6. Vilka handlingar ska arkiveras?
  7. Hur ser ett Arkivschema ut?

Varför fungerar inte Riksarkivet?

Stäng av kakor sok.riksarkivet.se fungerar även om du inte accepterar kakor men med viss begränsning för dina personliga anpassningar. Om du inte accepterar användandet av kakor kan du stänga av dem via din webbläsares säkerhetsinställningar.

Hur söka i Riksarkivet?

Ett bra tips är att börja med att söka i Nationella Arkivdatabasen (NAD). Här ser du var arkiv förvaras och om material är begränsat av sekretess eller villkor. Du beställer i förväg eller på plats i läsesalen. Läs mer om vad som gäller för den läsesal som du planerar att besöka och om hur du beställer.

Hur länge dokumenten ska ligga i respektive arkiv?

Räkenskapsinformationen måste sparas i 7 år efter det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Det innebär för ett företag med räkenskapsår 1/7-30/6 att räkenskapsinformationen måste sparas i 7 år och 6 månader. Bestämmelser om hur lång tid bokföringen måste sparas finns i 7 kap. bokföringslagen.

Kan man hitta gamla bouppteckningar?

Bouppteckningar som är upprättade från och med förvaras hos Skatteverket. Önskar du kopior på äldre bouppteckningar ska du vända dig till Riksarkivet.

Hur släktforskar man i Riksarkivet?

Det mest primära materialet för släktforskning når du även på Internet via Riksarkivets Digitala forskarsal. Se länk nedan för att läsa mer om vad som finns tillgängligt via nätet. Allt det som inte är mikrofilmat eller digitaliserat, kan du själv beställa fram och läsa i original i våra forskarsalar.

Vilka handlingar ska arkiveras?

Allmänna handlingar som inte tillhör ett ärende ska arkiveras så snart de har justerats av myndigheten eller på annat sätt färdigställts. I fråga om diarier och journaler samt register och förteckningar som förs fortlöpande skall varje införd anteckning anses arkiverad i och med att den har gjorts.

Hur ser ett Arkivschema ut?

Allmänna arkivschemat består av en struktur där bokstäver utgör fasta huvudavdelningar, till exempel, A-protokoll, B-utgående handlingar, G-räkenskaper. Under de olika huvudavdelningarna skapas serier där bokstäver och siffror kombineras till ett unikt signum, se Ordna handlingarna i en seriestruktur.