:

Vad ska man tänka på när man orienterar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på när man orienterar?
  2. Hur läser man av en orienteringskarta?
  3. Vad är så kallade ledstänger inom orienteringen?
  4. Vad är orienteringens fem Grundmoment?
  5. Vad är gaffling i orientering?
  6. Vad menas med att orientera efter ledstång?
  7. Vad kan man se på en orienteringskarta?
  8. Hur läser man en Tomtkarta?

Vad ska man tänka på när man orienterar?

Vill du bli en vass orienterare räcker det inte med att vara snabb eller uthållig. Det räcker inte heller med att bli skicklig med karta och kompass och hitta snabbaste vägen. De bästa orienterarna kan springa, cykla eller skida snabbt och länge, i olika typer av terräng och de väljer sällan fel väg.

Hur läser man av en orienteringskarta?

Kartans norr, som alltid är i kartbladets ovankant, ska då peka åt samma håll som kompassnålens norr (den röda änden). All text på en karta är skriven med norr i ovankant. Om du håller kartan framför dig och kan läsa texten rättvänd har du alltså kartans norr uppåt på kartbladet.

Vad är så kallade ledstänger inom orienteringen?

Ledstång. En ledstång är ett tydligt objekt i skogen man kan följa för att komma rätt. Det gäller att hitta en lämplig ledstång som ligger i ens väg det inte blir någon stor omväg. För en nybörjare kan ledstänger bestå av exempelvis vägar, stigar, kraftledningar, staket, bäckar och stenmurar.

Vad är orienteringens fem Grundmoment?

Här nämns de fem grundmomenten som en orienterare bör använda sig av: Orientera dig. Anpassa kartan. Planera färdväg.

Vad är gaffling i orientering?

Gaffling - När deltagare har olika banor på samma sträcka i en stafett eller har slingor i olika ordning på en individuell tävling. Ett sätt att sprida ut deltagarna vid gemensam start och undvika att deltagare följer efter varann utan att själva orientera.

Vad menas med att orientera efter ledstång?

En ledstång är ett tydligt objekt i skogen man kan följa för att komma rätt. Det gäller att hitta en lämplig ledstång som ligger i ens väg så det inte blir någon stor omväg. För en nybörjare kan ledstänger bestå av exempelvis vägar, stigar, kraftledningar, staket, bäckar och stenmurar.

Vad kan man se på en orienteringskarta?

Kartan är uppbyggd av olika karttecken och färger som symboliserar olika föremål och ytor i terrängen. Så här kan en orienteringsbana se ut. Starten är märkt med en triangel, kontrollerna med numrerade ringar och målet med en dubbelring. Kontrollerna ska besökas i nummerordning.

Hur läser man en Tomtkarta?

Att passa kartan d.v.s. vända kartan så att norr på kartan pekar mot norr i terrängen gör det lättare att läsa kartan och uppfatta terrängen. Kartan passas enligt terrängen så att de terrängpartier som du har till höger om dig också på kartan är till höger, och det som är till vänster finns på din vänstra sida.