:

Vad är Inköpstillstånd?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Inköpstillstånd?
  2. Hur lång tid tar det för vapenlicens?
  3. Vad krävs för att få köpa vapen?
  4. Varför tar det så lång tid med vapenlicens?
  5. När får man tillbaka vapenlicens?

Vad är Inköpstillstånd?

Om du inte vet exakt vilket vapen du ska köpa så kan du söka vad man kallar ett inköpstillstånd. Det är samma blankett men man fyller inte i tillverkningsnummer, ibland inte heller fabrikat. ... När tillståndet kommer kan man slå till direkt man hittar något lämpligt vapen hos en vapenhandlare eller privat.

Hur lång tid tar det för vapenlicens?

Förväntade handläggningstider bygger på den mängd ansökningar som skickades in för ett antal veckor sedan. Om ansökningsmängden plötsligt ökar kommer handläggningstiden att bli längre. Just nu är den förväntade handläggningstiden 17-18 veckor beroende på ärendets art.

Vad krävs för att få köpa vapen?

Ansöka om vapentillstånd Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen. När du köper vapen från en privatperson måste du även skicka in säljarens originallicens tillsammans med din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen.

Varför tar det så lång tid med vapenlicens?

Anledningarna till att det tar så lång tid som upp till fyra månader att få vapenlicens i länen Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Halland och Västra Götaland är flera. Till exempel att det bor många jägare och målskyttar där, samtidigt som handläggare har slutat.

När får man tillbaka vapenlicens?

Polisen kan dra in en persons licens om de anser att denna är olämplig att inneha vapen, se 6 kap 1 § vapenlagen (här). Att du dömts för ett rattfylleribrott är grunden för att polisen anser att du är olämplig. Det finns ingen utskriven gräns för när man som tidigast kan ansöka om att få tillbaka sin licens.