:

Vad gör en optisk kabel?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör en optisk kabel?
  2. Vad betyder optiskt ljud?
  3. Hur koppla ljud från TV till förstärkare?
  4. Hur ser en optisk kabel ut?
  5. Vad används toslink till?
  6. Vad är RCA ingång?
  7. Vilken HDMI-kabel för eARC?

Vad gör en optisk kabel?

Den största skillnaden mellan en optisk kabel och HDMI är antalet ljudformat som stöds. Den optiska kabeln stödjer 5.1 Dolby Digital och DTS-ljud. HDMI stödjer inte bara 5.1 Dolby Digital och DTS-ljud, utan även Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos och DTS:X.

Vad betyder optiskt ljud?

Till skillnad från andra kablar, använder det optiska ljudsystemet fiberoptiska kablar och laserljus för att sända digitala ljudsignaler mellan enheter. Standarden introducerades redan 1983 av Toshiba och var ursprungligen avsedd att användas med sina nyblivna CD-spelare.

Hur koppla ljud från TV till förstärkare?

TV ljud till förstärkaren via HDMI

  1. Koppla in HDMI kabeln i TV´n och förstärkarens i HDMI (ARC=Audio Return Channel) port.
  2. Ändra ljudutgången på TV till "Fast" (Efter detta används inte TV´ns högtalare)
  3. Ändra HDMI porten på förstärkaren till "Passthrough=Auto"

Hur ser en optisk kabel ut?

Optisk kabel (Toslink) Toslink är ursprungligen skapat av Toshiba vilket namnet avslöjar (TOShiba LINK). Kontakten är lätt att känna igen tack vare sitt unika utseende. Det lyser dessutom rött i en aktiv kontakt.

Vad används toslink till?

Digitala optiska Toslink-kablar för digital ljudöverföring. Toslink-kablar används ofta för ljudöverföring mellan platta skärmar, soundbar och förstärkare.

Vad är RCA ingång?

Att kontakten kallas för RCA-kontakt kommer sig av att Radio Corporation of America introducerade den i början av 1940-talet för att ansluta grammofoner till förstärkare. Idag används kontakten även för att föra över video till TV och för att föra över digitala signaler till och från olika typer av digital utrustning.

Vilken HDMI-kabel för eARC?

HDMI eARC är en vidareutveckling som använder HDMI 2.1 och som klarar alla dagens högupplösta ljudformat och upp till 32 ljudkanaler.