:

Hur betalar man Brottsofferfonden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur betalar man Brottsofferfonden?
  2. Vad händer om man inte har råd att betala skadestånd?
  3. På vilket sätt kan ett straff ge återupprättelse och kompensation till brottsoffer?
  4. Vart betalas skadestånd?
  5. Vem kan betala skadestånd?
  6. Hur får jag ut mitt skadestånd?
  7. Hur får man ut sitt skadestånd?

Hur betalar man Brottsofferfonden?

Det är polisen som driver in pengarna till Brottsofferfonden. De skickar en faktura till din folkbokföringsadress. Avgiften till Brottsofferfonden är 800 kronor. Om du avtjänar ditt straff med fotboja betalar du en avgift på 80 kr per dag, upp till högst 9 600 kr.

Vad händer om man inte har råd att betala skadestånd?

Om du inte kan betala, kan brottsoffret vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få brottsskadeersättning. Hen har också möjlighet att få ersättning från sitt försäkringsbolag. Då blir du i stället skyldig dem pengar.

På vilket sätt kan ett straff ge återupprättelse och kompensation till brottsoffer?

På vilket sätt kan ett straff ge återupprättelse & kompensation till brottsoffret? Straffet i sig kan kännas som en upprättelse men det kan även vara ekonomisk kompensation som skadestånd.

Vart betalas skadestånd?

Brottsoffer erbjuds hjälp av Kronofogden med att driva in skadestånd. Om brottsoffret vill ha hjälp skickar Kronofogden en faktura till dig. Om du kan betala din skuld och inte haft skulder hos Kronofogden sedan tidigare kommer det inte att synas några uppgifter om skulden hos Kronofogden.

Vem kan betala skadestånd?

I första hand är det gärningspersonen som ska betala skadestånd till dig. Om gärningspersonen är under 18 år kan du också begära skadestånd av dennes föräldrar, om de är vårdnadshavare. Vill du begära ersättning bör du ta upp det med polisen i samband med polisanmälan.

Hur får jag ut mitt skadestånd?

När domstolen bedömer storleken på skadeståndet Om gärningspersonen inte går med på att betala det skadestånd som brottsoffret begärt gör domstolen en egen bedömning av vilket skadestånd som ska betalas ut. Det kallas för att skadeståndet är sakprövat.

Hur får man ut sitt skadestånd?

Vill du begära ersättning bör du ta upp det med polisen i samband med polisanmälan. Åklagaren är i de flesta fall skyldig att hjälpa dig att kräva ersättning vid rättegången, där domstolen beslutar om du har rätt till skadestånd.