:

Hur fungerar orientering?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar orientering?
  2. Vad menas med att följa ledstänger när man orienterar?
  3. Hur följer man en orienteringskarta?
  4. Vilka regler gäller för orientering?
  5. Hur fungerar en Tumkompass?
  6. Hur görs en orienteringskarta?
  7. Vad menas med säkra Uppfångare?
  8. Vad är exempel på ledstänger?
  9. Hur markeras start och mål på en orienteringskarta?
  10. Vad är en orienteringsbana?
  11. Vilken belåningsgrad ska amorteras?
  12. Varför inte amortera eller investera?

Hur fungerar orientering?

Orientering är en sport som går ut på att du, men hjälp av ett kompass och en karta, ska ta dig runt på obekant mark och hitta till olika kontroller. Kontrollerna är markerade på kartan och det är din uppgift att ta dig dit så snabbt som möjligt.

Vad menas med att följa ledstänger när man orienterar?

En ledstång är ett tydligt objekt i skogen man kan följa för att komma rätt. Det gäller att hitta en lämplig ledstång som ligger i ens väg så det inte blir någon stor omväg. För en nybörjare kan ledstänger bestå av exempelvis vägar, stigar, kraftledningar, staket, bäckar och stenmurar.

Hur följer man en orienteringskarta?

Du ska besöka kontrollerna i nummerordning. Vrid kartan så att din nuvarande plats är mot dig och den kontroll du ska till ligger bort från dig på kartan. Kolla på kartan vid vilket föremål (sten, stigförgrening, hus etc) nästa kontroll ligger så att du vet vad du är på väg till.

Vilka regler gäller för orientering?

Orienteringen består av fem grundmoment

  • Förstå var på kartan du är och vart du ska.
  • Passa kartan.
  • Välj och planera din väg.
  • Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg.
  • Hitta/ta kontrollen.

Hur fungerar en Tumkompass?

Håll kartan och kompassen i en hand. Tummen ska alltid vara strax bakom där du är på kartan. Kartan rättas efter kompassen, norr på kartan mot norr på kompassen. På så sätt har du alltid tummen där du är och kartbilden stämmer alltid med terrängen omkring dig.

Hur görs en orienteringskarta?

Laserscanningen visar höjdkurvningen med en väldigt exakt precision. Med hjälp av laserscanningen kan nu kartor göras mer precisa än förra generationens kartor, som inte använde sig av det. Man använder sig även av GPS-systemet när man ritar dagens orinteringskartor.

Vad menas med säkra Uppfångare?

8. Uppfångare! För att veta hur långt du ska följa en ledstång är det bra att ha någonting på kartan som visar var du ska stanna eller byta riktning. Det kallas för en uppfångare.

Vad är exempel på ledstänger?

Exempel på ledstänger är vägar, stigar, åkerkanter, sjökanter, bäckar och kraftledningar.

Hur markeras start och mål på en orienteringskarta?

Orienteringsbanan består av start, kontroller, mål, sammanbindningslinjer och kontrollnummer. Startpunkten markeras med en triangel, kontrollerna med ringar och målet med en dubbelcirkel. Kontrollerna måste tas i nummerordning.

Vad är en orienteringsbana?

  • En orienteringsbana är uppbyggd av en start (violett triangel), ett antal kontroller (violetta ringar) och ett mål (violett dubbelring). Hitta var på kartan du är och till vilken kontroll du ska. Du springer banan i nummerordning Vrid kartan så att den kontroll du ska till ligger uppåt på kartan.

Vilken belåningsgrad ska amorteras?

  • Då baseras din amortering endast på vilken belåningsgrad du har. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet. Belåning över 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet.

Varför inte amortera eller investera?

  • RikaTillsammans #102 - Tänk om det inte är sant att alla lån är dåliga... Amortera eller investera är en fråga som många av oss förr eller senare ställs inför. ... Amortering enligt amorteringskravet på 2 % per år ner till 70 %, 1 % per år ner till 50 % och därefter ingen amortering.