:

Får köttras?

Innehållsförteckning:

  1. Får köttras?
  2. Vilka raser producerar man ull av i Sverige och Norden?
  3. Får som ger fin ull?
  4. Har Tamfår horn?
  5. Har får klövar?
  6. Är får framavlade?
  7. Vad har får för ursprung?

Får köttras?

Vill man bara sälja kött lämpar sig de stora vita köttraserna bäst, t ex texel, oxford down, dorset eller suffolk. En fårras som är känd för sin fina ull är finullsfåret som också är bra på att föda upp många lamm samtidigt. Gotlandsfåret är mest känt för sina lockiga gråa skinn, som är populära i heminredning.

Vilka raser producerar man ull av i Sverige och Norden?

De svenska lantraserna är anpassade till det nordiska klimatet och hit räknar man Finullsfår, Gotlandsfår, Gutefår, Jämtlandsfår, Ryafår och tio raser allmogefår.

Får som ger fin ull?

Den finaste ullen finns på sidorna på fåret och den sorteras ofta för sig. Merinofåret är en fårras som har avlats på att enbart producera den mjuka krusiga underullen.

Har Tamfår horn?

Horn och ull Hornen är oftast svängda bakåt och nedåt. Hos vissa av de mer ursprungliga raserna är båda könen hornbärande, hos andra endast baggarna. Hos många andra raser är båda könen dock kulliga, det vill säga utan horn.

Har får klövar?

Fårens klövar bör kontrolleras och vid behov verkas minst två gånger per år. Vissa individer kan behöva verkas oftare. Se till att du har en bra arbetsställning och god belysning under arbetet. Om djuren under lång tid har gått på mycket torrt underlag kan hornet i klöven bli extremt hårt vilket gör den svårverkad.

Är får framavlade?

Detta ses fortfarande hos en rad fårraser, till exempel islandsfår eller gutefår. De flesta framavlade fårraser har en enhetlig ull som i fibertjocklek är ett mellanting. Det finns också raser med speciellt finfibrig ull, framför allt merinofåret, men även det svenska finullsfåret.

Vad har får för ursprung?

Ursprung. Fåret (Ovis aries) är efter hunden troligtvis människans tidigaste domesticerade husdjur, nära följt av get. Domesticeringen ska ha skett i Iran och Irak för så länge som 11 000 år sedan, möjligen i flera omgångar och på andra håll i Asien.