:

Vad är skillnad mellan folkhälsa och folkhälsoarbete?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnad mellan folkhälsa och folkhälsoarbete?
  2. Vad är folkhälsoarbete på individnivå?
  3. Varför är det viktigt att kunna mäta folkhälsa?
  4. Vad är folkhälsa Folkhälsomyndigheten?
  5. Vad menas med uttrycket att folkhälsa är allas ansvar?

Vad är skillnad mellan folkhälsa och folkhälsoarbete?

Hälsan i befolkningen bör vara både god och jämlik. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till en god hälsa. Folkhälsoarbete syftar till att främja hälsan och förebygga sjukdomar i både riskgrupper och hela befolkningen.

Vad är folkhälsoarbete på individnivå?

Att systematiskt och målinriktat arbeta för att skapa förutsättningar för en god hälsa hos befolkningen kallas folkhälsoarbete. Hälsa kan påverkas genom de flesta aktiviteter som pågår i kommunen. Din hälsa kan påverkas av din ålder, ditt kön och ditt arv. Hälsan påverkas även av hur dina sociala relationer fungerar.

Varför är det viktigt att kunna mäta folkhälsa?

Ett annat viktigt mått är individens förväntade medellivslängd. Det vill säga hur länge en individ, när den föds, förväntas leva om inget förändras i levnadsvanor och livsvillkor. Att vi kan mäta förväntad medellivslängd beror på att vi idag har god kunskap om befolkningens levnadsvanor.

Vad är folkhälsa Folkhälsomyndigheten?

Folkhälsomyndigheten (Fohm) är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

Vad menas med uttrycket att folkhälsa är allas ansvar?

En person kan uppleva god hälsa trots sjukdom eller funktionshinder eller må dåligt utan att i medicinsk mening vara sjuk. Som enskild person kan du göra många saker för att påverka din hälsa men samhället har också ett ansvar för att bidra till en god hälsa för många - det vill säga en god folkhälsa.