:

Hur fungerar en njure?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en njure?
  2. Vilken uppgift har njurens Autoreglering?
  3. Hur påverkar ADH blodtrycket?
  4. Vad påverkar Filtrationen i glomerulus?
  5. Vad är tubulär sekretion?
  6. Kan njurarna återhämta sig?

Hur fungerar en njure?

Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Vilken uppgift har njurens Autoreglering?

Under normala förhållande upprätthåller kroppen ett relativt konstant GFR, även om GFR direkt beror på det hydrostatiska blodtrycket i de kapillärer som glomeruli består av. Detta kapillärtryck regleras i sin tur av nefronets afferenta- samt efferenta arterioler. En process som kallas för autoreglering.

Hur påverkar ADH blodtrycket?

Hormonet påverkar binjurebarken så att hormonet aldosteron bildas där. Det gör att blodtrycket och blodflödet ökar.

Vad påverkar Filtrationen i glomerulus?

Filtrationen i glomeruli kan variera i volym och kvalitet beroende på graden och arten av njursjukdom. Den tubulära reabsorptionen av vätska, elektrolyter och andra ämnen påverkas oftast samtidigt.

Vad är tubulär sekretion?

TUBULÄR SEKRETION: Sekretion av plasma från peritubulära kapillärer till tubulus.

Kan njurarna återhämta sig?

Tidigare friska njurar återhämtar sig helt efter en lindrig skada. Följderna av en svår skada kan vara progredierande njursvikt eller till och med ett bestående behov av behandling med konstgjord njure, dvs. dialysbehandling. Det här gäller särskilt om njurfunktionen var nedsatt redan före den akuta skadan.