:

Hur fungerar förvaltningsrätten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar förvaltningsrätten?
  2. Hur lång tid tar det att få prövningstillstånd kammarrätten?
  3. Vad gör Högsta förvaltningsdomstolen?
  4. Hur lång tid tar ett ärende i förvaltningsrätten?
  5. Vad händer efter förvaltningsrätten?
  6. Hur lång tid tar ett ärende i kammarrätten?
  7. Vilken migrationsdomstol?

Hur fungerar förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Hur lång tid tar det att få prövningstillstånd kammarrätten?

Det står i domen hur lång tid du har på dig för att överklaga. I många fall är det tre veckor som gäller, från det att du fått del av domen. Men i till exempel skattemål och socialförsäkringsmål har man oftast två månader på sig att överklaga.

Vad gör Högsta förvaltningsdomstolen?

Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna i Sverige. Domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, det vill säga vägledande avgöranden för myndigheter, förvaltningsrätter och kammarrätter.

Hur lång tid tar ett ärende i förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätterna har under flera år haft problem med att klara regeringens verksamhetsmål om att 75 procent av målen i förvaltningsrätt ska ta högst sex månader att avgöra. Den regionala spridningen i handläggningstider är också stor mellan landets tolv förvaltningsrätter.

Vad händer efter förvaltningsrätten?

Om du är missnöjd med avgörandet från förvaltningsrätten kan du i de flesta fall överklaga till kammarrätten. Det står i avgörandet hur du ska göra och hur lång tid du har på dig att överklaga. För att kammarrätten ska ta upp ditt fall behövs ett prövningstillstånd.

Hur lång tid tar ett ärende i kammarrätten?

Hur lång tid ett mål tar beror bland annat på om det krävs ett så kallat prövningstillstånd. Om kammarrätten beslutar att inte meddela prövningstillstånd avslutas målet och förvaltningsrättens avgörande står fast. Om prövningstillstånd meddelas kommer domstolen att pröva målet och därefter avgöra det slutligt.

Vilken migrationsdomstol?

Migrationsöverdomstolen är sista instans i mål som handlar om bland annat asyl, uppehållstillstånd och medborgarskap. Migrationsöverdomstolen finns vid Kammarrätten i Stockholm. Domstolen är sista instans för överklagande av mål från migrationsdomstolarna.