:

Får arbetsgivare fråga om brottsregister?

Innehållsförteckning:

  1. Får arbetsgivare fråga om brottsregister?
  2. Får arbetsgivare kräva oöppnat belastningsregister?
  3. Vilka brott finns med i belastningsregistret?
  4. Får man fråga om belastningsregister?
  5. Får man öppna Polisutdrag?
  6. Får jag öppna belastningsregistret?
  7. Hur ser man sitt belastningsregister?

Får arbetsgivare fråga om brottsregister?

Det finns i dag inget som förbjuder en arbetsgivare att kräva att du ska visa utdrag från ditt belastningsregister när du söker jobb. I en del yrken, som jobb inom skola och barnomsorg, är det däremot ett krav att arbetsgivaren ska se registerutdrag före anställning.

Får arbetsgivare kräva oöppnat belastningsregister?

Du måste lämna tillbaka registerutdraget i original om arbetstagaren begär det. Det finns inga krav på att den som ska visa registerutdrag ska lämna utdraget i ett oöppnat kuvert. Den person som registerutdraget gäller har alltså rätt att själv ta del av uppgifterna i utdraget innan du som arbetsgivare får det.

Vilka brott finns med i belastningsregistret?

Gallringsregler – så länge finns uppgifter kvar i belastningsregistret

  • Penningböter, exempelvis fortkörningsböter.
  • Dagsböter.
  • Tillträdesförbud.
  • Fängelsestraff som har fallit bort enligt 35 kap. ...
  • Villkorlig dom om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet.

Får man fråga om belastningsregister?

Den absolut vanligaste frågan vi får är om alla företag får kräva ett utdrag ur belastningsregistret inför anställning. Det korta svaret är Ja. ... Det är, som tidigare nämnt, möjligt för arbetsgivare att begära ett paragraf 9 utdrag avsett för enskild person inför anställning.

Får man öppna Polisutdrag?

Mycket som rör belastningsregister regleras i lag (1998:620) om belastningsregister. Det stämmer som står på polisens hemsida att du har rätt att själv ta del av det som står i registret genom att till exempel öppna brevet innehållande utdraget när det kommer hem till dig.

Får jag öppna belastningsregistret?

Belastningsregister – Oöppnat kuvert Dvs du kan endast göra det på dig själv. Vill ett företag exempelvis ha tillgång till ditt eventuella polisregister så måste du begära ut det själv. Utdraget kommer sedan att skickas till din folkbokföringsadress, och där kommer det öppna kuvertet in i bilden igen.

Hur ser man sitt belastningsregister?

Du kan begära ett utdrag ur belastningsregistret om du vill veta om du finns med i polisens databas för personer som har blivit straffade för ett brott eller skäligt misstänkta för ett brott. Du hittar information om detta här. Men du kan bara begära utdrag för dina egna uppgifter (Lagen om belastningsregister 9 §).