:

Varför kan man inte köpa alun?

Innehållsförteckning:

  1. Varför kan man inte köpa alun?
  2. Var kan jag köpa alun?
  3. Vad är alun pulver?
  4. Vad gör man med alun?
  5. Varför har man alun i Trolldeg?
  6. Är alun farligt?
  7. Vad är Alunsalt?
  8. Vad kan man använda istället för alun?
  9. Kan man äta alun?
  10. Vad kan man ersätta alun med?

Varför kan man inte köpa alun?

Att köpa alun Alun går att köpa hos flera svenska apotek, dock inte längre hos det statligt ägda Apoteket AB eftersom alun har utgått ur deras sortiment. Istället erbjuder du en blodstillande vadd som heter Stop-Hemo. Den innehåller kalciumalginat istället föe kaliumaluminiumsulfat.

Var kan jag köpa alun?

Alun framställs genom behandling av bauxit med svavelsyra och kaliumsulfat eller genom kalcinering och lakning av alunhaltiga skiffrar. I Sverige finns alunskiffer i Närke, Skåne (vid Andrarum), Västergötland och på Öland i form av en finkornig blandning av fältspat, lera, svavelkis och brännbara bituminösa ämnen.

Vad är alun pulver?

Ett 100% naturligt alunpulver som hjälper till att kontrollera svettning, bekämpa svamp och förhindra uppbyggnad av bakterier som orsakar dålig lukt. Alun används ofta i naturliga deodoranter och after-shave för dess sammandragande och hemostatiska egenskaper.

Vad gör man med alun?

Ett mjukare skinn kunde framställas genom garvning med alun istället för med växter. Alun hade man för att konservera exempelvis kött, och det förekommer i en del grönsakskonserveringar än i dag och inte minst (eller slutligen och minst) i så kallad trolldeg.

Varför har man alun i Trolldeg?

Hade glömt av hur härligt det är att dega. Denna gång testade vi ett nytt recept med alun i. Degen blev helt annorlunda, kändes inte så salt och var jättehärlig att jobba med. Trolldeg med alun, även kallad hemmagjord play-doh, håller mycket bättte än vanlig trolldeg och torkar inte ihop.

Är alun farligt?

2; H315 Ämnets / blandningens farliga egenskaper Alun orsakar ögonirritation med sveda och rodnad. Hudkontakt ger irritation särskilt vid långvarig eller ofta upprepad exponering, Förtäring ger sveda i mun och svalg samt magsmärta.

Vad är Alunsalt?

Tillverkaren har ingen aning om vad hen pratar om. Svett består till största delen av vatten. Alun är vattenlösligt. Alltså löses alun upp till aluminiumjoner, kaliumjoner och sulfatjoner om det kommer i kontakt med svett.

Vad kan man använda istället för alun?

1 msk alun (kan ersättas av 1 msk citronsyra)

Kan man äta alun?

Förtäring Förtäring av pulver och koncentrerade lösningar kan ge sveda i mun och svalg samt magsmärtor, eventuellt kan frätskador uppkomma. Alun används bl. a. som tillsats till s. k. trolldeg.

Vad kan man ersätta alun med?

1,5 dl salt. 1 msk alun (kan ersättas av 1 msk citronsyra) 1,5 msk matolja.