:

När ska man plantera en björk?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man plantera en björk?
  2. Hur odlar man en björk?
  3. Kan man plantera om en björk?
  4. Hur tätt ska man plantera Björk?
  5. Kan man klippa björk?

När ska man plantera en björk?

Svar Träd (stora eller små) bör i allmänhet planteras under våren-försommaren. Då har dom bäst förutsättningar att hinna rota sig i den nya miljön innan vintern. Björken (glas- och vårtbjörk) hör till de mest snabbväxande svenska trädarterna.

Hur odlar man en björk?

Björk träd planteras bäst tidigt på våren innan bladen slagit ut eller sent på hösten efter bladen fallit av. Yngre plantor är lättare att etablera än äldre. Sätt björken i vatten ett par timmar innan du planterar den. Gräv en grop som är minst lika djup som björkens rotklump och 75-100 cm i diameter.

Kan man plantera om en björk?

Viss går det bra att plantera björkar man grävt upp själv. Den rätta tiden är nu på våren, det låter konstigt men när björkens löv är stora som "musöron" kan dom grävas upp och planteras om.

Hur tätt ska man plantera Björk?

Björk planteras normalt med omkring 2 500 plantor per hektar, vilket mot svarar 2 meters avstånd.

Kan man klippa björk?

En björk ska inte beskäras i kronan men om de skulle behöva få en högre stam så kan de stammas upp. Det är viktigt att inte beskära björk för mycket eller ta bort för grova grenar eftersom risken för röta är stor. Se till att absolut inte skada barken eftersom den bortskavda nävern inte återbildas.