:

Var odlas vete i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Var odlas vete i Sverige?
  2. När odlas vete i Sverige?
  3. Vad krävs för att odla vete?
  4. Hur förökar sig vete?
  5. Vilket spannmål odlas mest i Sverige?
  6. Var odlas mest vete i världen?
  7. Hur mycket vete odlas i Sverige?
  8. Hur mycket spannmål odlas i Sverige?
  9. När så vete?
  10. Hur mycket vete odlas i världen?

Var odlas vete i Sverige?

Traditionellt har vete i första hand odlats i näringsrik jord på slättbygderna i Skåne, Västergötland, Östergötland, Gotland, Södermanland och Uppland. Vete förekommer både som vårvete och höstvete. Vårvete odlades i betydligt mindre omfattning men odlades längre norrut, upp till Dalarna.

När odlas vete i Sverige?

Vår- och höstvete Höstvetet sås på hösten och ligger och gror under hela vintern. Denna vetesort innehåller lite lägre proteinhalt. Höstvete är den vanligaste sorten i Sverige med en genomsnittlig skörd om 2,2 miljoner ton per år.

Vad krävs för att odla vete?

Vete ska planteras på våren eller hösten – tajming är viktigt, så det är en bra idé att markera din kalender när du behöver börja plantera dina korn. Du behöver lite fet och näringsrik jord, så det är bäst att blanda i lite kompost. (Du kan köpa kompost i säckar hos trädgårdsbutiken.

Hur förökar sig vete?

Vete förökar sig via frön och är huvudsakligen självbefruktande. Pollenspridning kan ske med vind men begränsas då av att vetepollen är relativt tungt och produceras i relativt små mängder.

Vilket spannmål odlas mest i Sverige?

Vall, vete, korn och havre odlas mest av svenska bönder, visar statistiken. Ryps och rågvete är på väg ut.

Var odlas mest vete i världen?

Produktion och statistik

RankLand2012
1Kina126
2Indien95
3USA62
4Frankrike40

Hur mycket vete odlas i Sverige?

I Sverige odlar man mestadels höstvete på grund av det växlande klimatet, då det är en tåligare sort än vårvete. På 1 miljon hektar där det odlas spannmål i Sverige är ungefär en tredjedel vete, en tredjedel korn, en femtedel havre och på den resterande tiondelen odlas blandsäd, råg och rågvete.

Hur mycket spannmål odlas i Sverige?

Idag är en spannmålsskörd på cirka 7 000 kilo spannmål per hektar ingen märkvärdighet inom det konventionella lantbruket. För denna skörd behöver den moderna lantbrukaren bara lägga fyra till fem timmar per hektar och år. Just spannmål är något som vi odlar mycket av i Sverige, nästan 6 miljoner ton per år.

När så vete?

vårsäden fort marken reder sig. Kör fort marken torkat upp får grödan både en jämn och snabb upp komst och konkurrerar bra mot ogräsen. Fördröjd sådd blir sällan bra utan riskerar att ge torra förhållanden och ojämn uppkomst. Så vårvete och vårrågvete före havre.

Hur mycket vete odlas i världen?

Vanligt vete eller brödvete (Triticum aestivum aestivum) är det mest utbredda sädesslaget som odlas i världen idag, men också ett av de absolut viktigaste. Det skördas ca 600 miljoner ton vete i världen per år, odlat på över 200 miljoner hektar land.