:

Hur man fogar klinkergolv?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man fogar klinkergolv?
  2. När foga kakel?
  3. Varför fogar man kakel?
  4. Hur tjock fog klinker?
  5. Hur fogar man bäst?
  6. Kan man fixa fog med?
  7. Hur mycket fog mellan kakel?

Hur man fogar klinkergolv?

Använd en fogbräda och fyll fogarna med massa. Många plattsättare lägger fogbrädan 45grader och drar fog diagonalt över plattorna medan andra petar ner fogen i sina raka rader. Se till att så lite fog som möjligt hamnat på plattorna och låt sedan massan härda i 20 minuter. Nu är det dags att tvätta fogen.

När foga kakel?

Du kan börja foga när fästmassan har torkat (efter 2–3 dygn). För att få fogmassan på plats ska du an vända en gummispackel. Dra snett över plattorna och se till att fogmassan kommer in ordentligt mellan plattorna. När fogen har härdat något torkar du rent med en fuktig svamp, som måste sköljas ofta.

Varför fogar man kakel?

– Med kantskurna plattor och den smalaste fogen kan man uppnå mindre än en procent sugande yta per kvm. I kombination med fogar som är vatten- och smutsavvisande blir det väldigt bra. Ytorna blir enklare att rengöra och underhålla och håller sig snygga länge, säger Jay Lindgren.

Hur tjock fog klinker?

Rekommenderad fogbredd är ca 5 mm eller samma som fogbredd i plattsättningens övriga ytor. Angivelsen om fogbredd gäller inte vid bruksläggning eller för dilatationsfog, då fog bredden avgörs av konstruktiva krav och kan vara avsevärt bredare.

Hur fogar man bäst?

Foga ditt kakel diagonalt och från båda hållen Lägg på fogmassan på din fogbräda och applicera mot väggen underifrån och diagonalt över fogen. Viktigt är att du lägger fogmassan åt båda hållen och ser till att fogarna blir ordentligt fyllda utan luckor. Ett tips är även att foga kaklet en vägg i taget.

Kan man fixa fog med?

En solkig fog kan få det vackraste kakel att se trist ut, men ingen fara, det går att fixa. Men tänk på att det oftast blir bäst om du fixar hela kakelsättningens fogar på samma gång, annars kan resultatet lätt uppfattas som flammigt. Vid tuffare smuts kan specialmedel behövas. Kakel & Fog Rent, kostar cirka 89 kronor.

Hur mycket fog mellan kakel?

Mät ytan för att få fram hur mycket plattor och bruk du behöver. Lägg till 2-3 mm fog för kakelplattor och 4-6 mm fog för klinkerplattor.