:

Hur gör man så att chokladen inte stelnar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man så att chokladen inte stelnar?
  2. Varför stelnar inte smält choklad?
  3. Kan man spara tempererad choklad?
  4. Hur räddar man grynig choklad?
  5. Kan man smälta 70 procentig choklad?
  6. Hur gör man smält choklad lösare?
  7. Hur Tempererar man choklad utan termometer?
  8. Kan man värma upp tempererad choklad?
  9. Hur lång tid tar det för tempererad choklad att stelna?

Hur gör man så att chokladen inte stelnar?

Blanda all choklad på nytt för då avbryts kristalliseringen: Smält den mörka chokladen till en temperatur av 45 – 50°C, Valrhona 55 – 58°C. För de ljusa chokladsorterna till 40 – 45°C, Valrhona 48 – 50°C. Rör om. Om vita fläckar, som på fackspråk kallas ”fat bloom”, uppstår har chokladen fel temperering.

Varför stelnar inte smält choklad?

4. Häll ut chokladen. ... Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.

Kan man spara tempererad choklad?

Så investera i mycket choklad och temperera allt på en gång, sen det som blir över kan du bara låta stelna i rumstemperatur och sen förvara i en påse till nästa gång du ska temperera choklad. Tänk på att du alltid måste temperera om en choklad även om den en gång har tempererats.

Hur räddar man grynig choklad?

I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen. Ta ut skålen och rör om då och då.

Kan man smälta 70 procentig choklad?

Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar. Vidare går det bra med chokladknappar 50-60% eller hackad choklad av valfri sort. Du kan också temperera vit choklad.

Hur gör man smält choklad lösare?

Smält choklad i lugn och ro Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Hur Tempererar man choklad utan termometer?

Mjölkchoklad

  1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader.
  2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
  3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.
  4. Klar att användas!

Kan man värma upp tempererad choklad?

Vill du är det bara att värma upp chokladen till dess sista temperatur och använda den igen. Man kan använda chokladen hur ofta som helst utan att behöva temperera den men stiger du över dess lägsta temperatur får du snällt börja om igen.

Hur lång tid tar det för tempererad choklad att stelna?

Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.