:

Hur hög blir en ask?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hög blir en ask?
  2. Hur sprids ask?
  3. Var trivs ask?
  4. Vad kan man göra av ask?
  5. Hur gammal blir en ask?
  6. Kan man äta ask?
  7. Vilken färg har ask?
  8. Varför dör ask?
  9. Vad kan man göra av lönn?
  10. Vad kan man göra med ek?

Hur hög blir en ask?

Asken kan bli över 30 meter hög med en rundad krona och båglikt uppåtriktade grenar. Asken är parbladig med uddblad.

Hur sprids ask?

Blommorna utvecklas tidigare än bladen, liksom hos hassel, eftersom blomknopparna anlagts mot slutet av föregående vegetationsperiod. Pollenet sprids med vinden, utan hjälp av pollinerande insekter. Därför är det viktigt att det inte finns ett lövverk som hindrar spridningen. ... Dess löv är känsliga för frost.

Var trivs ask?

Asken trivs på bördiga marker, här i sällskap med alm i en högörtrik skog med strutbräken.

Vad kan man göra av ask?

På grund av sin seghet och styrka har ask använts till hjul. hjulekrar, medar och till redskap som räfskammar, stegpinnar och verktygsskaft. Även till skidor och gevärskolvar. Parkettgolv, ledstänger, sportredskap, verktygsskaft, åror och skalmar till travsulkys samt till hundslädar.

Hur gammal blir en ask?

Men om man kort ska sammanfatta vad som brukar nämnas så är kanske 500 år maximal ålder för en ask, men det är naturligtvis bara ett fåtal askar som uppnår den åldern. Även 250 år är mycket och det är nog inte vanligt att askar blir äldre.

Kan man äta ask?

Ask, blad: ät som det är eller doppa i vin. Björk, blad: plocka bladen högst 2 veckor gamla och gör sallad. Är det äldre smakar de beskt och bör kokas för att smaka bra. Fullväxta blad kan läggas i en tillbringare vari kokande vatten hälls.

Vilken färg har ask?

Ask. Ytveden är nästan vit. Kärnvirket går från grått, ljusbrunt till ljust gult med bruna strimmor. Ask genomgår en medelstark förändring med tiden från en ljusare nyslipad ton till halmfärgad/brun.

Varför dör ask?

Askskottsjuka är en sjukdom som angriper trädarten ask, Fraxinus excelsior. Den har spritt sig snabbt i norra Europa sedan början av 1990-talet. Sjukdomen orsakas av sporsäckssvampen Hymenoscyphus fraxineus och medför bland annat att trädets fotosyntattransport avstannar, vilket leder till att trädet på sikt dör.

Vad kan man göra av lönn?

Massivt virke används till finare möbler, svarvade föremål, sniderier, verktygshandtag, leksaker, gevärskolvar, borstar, slöjdalster med mera. Används i begränsad omfattning till parkett och inom fanérindustrin.

Vad kan man göra med ek?

Användning. Ekvirke används till möbler, golv, syllstockar, broar, öl- och whiskeytunnor. Ek är användbart när riktigt hållbara föremål ska tillverkas, men är hårdare att arbeta i än andra träslag.