:

Är farlig i ull?

Innehållsförteckning:

  1. Är farlig i ull?
  2. Hur tvättar man en gammal ullfilt?
  3. Vad är Torrtovning?
  4. Vilket Ulltvättmedel?
  5. Hur farligt är DDT?

Är farlig i ull?

Idag vet vi bättre och DDT klassas nu som en av de farligaste miljögifterna. Och långvarig exponering av DDT kan ge diabetes, cancer, störd menscykeln och för tidigt födda barn. ... Ull och ylle kan också vara behandlade med Eulan, det är inte fullt lika giftigt som Mitin men är även det ett miljögift.

Hur tvättar man en gammal ullfilt?

Yllefilt tvätt. Handtvätt i max. 30grader eller torrtvätt. Dosera tvättmedel i rikliga mängder vatten och låt det lösas upp ordentligt. Lägg ned filten i vattnet och tvätta på en gång.

Vad är Torrtovning?

Tovning är en textilteknik som utförs med ull. Olika sorters ull går olika bra att använda. När man använder tekniken på tyger, kallas den valkning. Tovning innebär att man med hjälp av såpa och varmt vatten arbetar samman, oftast kardad men ej spunnen och vävd eller stickad ull, till tyg eller färdiga produkter.

Vilket Ulltvättmedel?

Vanliga tvättmedel innehåller enzymer som kan skada de naturliga ullfibrerna. Vi rekommenderar istället ett flytande ulltvättmedel. Dom innehåller inga enzymer och har en PH-neutral sammansättning speciellt utvecklad för ylle.

Hur farligt är DDT?

DDT är en långlivad organisk förening och klassas idag som ett av de farligaste miljögifterna. Användningen av bekämpningsmedlet regleras av ”Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar”, ett internationellt avtal som mer än 160 länder har skrivit på.