:

Hur lång tid tar det för ljus att stelna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det för ljus att stelna?
  2. Hur man gör stearin?
  3. Kan man göra ljus av?
  4. När stelnar stearin?
  5. Vad stöper man ljus i?
  6. Hur görs kronljus?
  7. Vad gör man stearin av?
  8. Får man sälja doftljus?
  9. Vilket vax ska man använda till ljus?

Hur lång tid tar det för ljus att stelna?

Det är bäst att hälla vid 60-65°C eller när vaxet börjat kallna. Fyll burkarna med ljusvax. Låt ljusen stelna i 24 timmar.

Hur man gör stearin?

Stearin framställs huvudsakligen genom hydrolys av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett. Skillnaden mellan stearin och traditionell tvål är att tvål utgörs av natriumsalter av fettsyror, medan stearin utgörs av själva fettsyrorna.

Kan man göra ljus av?

Du behöver inte köpa en massa saker. Smält stearinljusen i vattenbad och fiska upp vekarna som finns kvar. De kan användas till ett nytt ljus, låt dem stelna med stearin på och stick ner dem i ljusmassan när den stelnat lite. Ljusen kan du gjuta i lite vad som helst som gamla glasburkar, kaffekoppar eller lerkrukor.

När stelnar stearin?

Låt först stearinet svalna i minst några timmar; det tar så lång tid innan vaxet är helt stelnat och man ser hur mycket som behöver fyllas i.

Vad stöper man ljus i?

Vad behöver jag för att stöpa ljus? Vid ljusstöpning behöver du införskaffa dig några få saker. Du behöver såklart ljusmassa, som är en blandning av stearin, paraffin och bivax. Därutöver behövs vekar, som ofta säljs i storpack och som du själv klipper till i önskad storlek, och slutligen ett kärl att doppa ljusen i.

Hur görs kronljus?

Tillverkningen av kronljus inleds med uppvärmning av formarna i hett vatten. När formarna är tillräckligt varma fylls de med flytande stearin som påminner om mjölk. Omedelbart därefter byts det varma vattnet ut mot kallt kylvatten. Efter cirka 20 minuter har ljusen stelnat så mycket att de kan lyftas ut ur formarna.

Vad gör man stearin av?

Stearin är en blandning av två fettsyror, palmitinsyra och stearinsyra. I mitten av ljuset finns en veke, och när man tänder den börjar lågan smälta stearinet. Det smälta stearinet stiger uppåt i veken. När det avdunstar bildas en gas som lätt antänder och får vekens låga att brinna vidare.

Får man sälja doftljus?

Vad krävs för att jag ska kunna sälja mina ljus? Alla doftljus måste märkas enl CLP lagen och myndigheten som kontrollerar detta i Sverige är Kemikalieinspektionen. Det är bäst att ni läser på Kemikalieinspektionens hemsidan och kontaktar dom vid ev. frågor.

Vilket vax ska man använda till ljus?

bivax, stearin, palmvax, rapsvax, olika oljor och vaxblandningar. I början av 90 talet började man tillverka vax från sojaolja (olja från sojabönor) och en ny era inleddes. Fler och fler ljustillverkare använder numera vax från sojaolja när de tillverkar ljus och idag använder även hobbytillverkare sojavax.