:

Var finns salmbär?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns salmbär?
  2. Vilka bär växer på Gotland?
  3. Vad kallas blåhallon på Gotland?
  4. Kan man äta blåhallon?
  5. Var plockar man Salmbär?
  6. Hur smakar Salmbär?
  7. Vad växer på Öland?
  8. När mognar blåhallon?
  9. Kan man äta Salmbär?

Var finns salmbär?

Salmbär, denna gotländska delikatess, hittar du på sensommaren och tidiga hösten längs öns dikesrenar. Enligt gotländsk tradition serveras salmbärssylt till saffranspannkaka. För den som vill använda salmbär i mer modern matlagning gör sig bären utmärkta i en chutney, till exempel.

Vilka bär växer på Gotland?

Blåhallon (Rubus caesius), på Gotland kallade salmbär, även känt bland annat under namn som psalmbär, åkerhallon och kalvhjortron, är en halvbuske besläktad med björnbär, med blå sammelfrukter ("bär").

Vad kallas blåhallon på Gotland?

Bären är vanligen små och förekommer sällan i några större mängder. På Gotland kallas de ofta för salmbär och där har man också skapat en rätt vilken består av saffranspannkaka och salmbärssylt.

Kan man äta blåhallon?

Blåhallonet är väl i mitt tycke ingen större smaksensation när man äter dem naturellt. Det hindrar inte att bären kan plockas och kokas till en god sylt. Gotlänningar känner igen denna som "salmbärssylt". Växten hybridiserar flitigt med andra Rubus-släktingar som björnbär och hallon.

Var plockar man Salmbär?

Blåhallon, på Gotland salmbär, är en släkting till hallon och björnbär som växer på flera håll i Danmark, södra Sverige och Finland, och på enstaka håll i sydligaste Norge. De är särskilt vanligt förekommande i Skåne och på och Gotland. De mognar i regel i början av augusti, och finns att plocka en dryg månad.

Hur smakar Salmbär?

Karaktär och smak: Frukten är sur och inte lika smakrik som hallon och björnbär. Mognad: Frukten mognar i augusti.

Vad växer på Öland?

Några växter som trivs i vägkanterna är mellanlusern, gul sötväppling, vit sötväppling, vildmorot, blåeld, pukvete, åkervädd, cikoria, väddklint och stånds. Sällsynt växer skärblad, jordkastanj, lammöron, grenigt kungsljus och nicktistel.

När mognar blåhallon?

De är särskilt vanligt förekommande i Skåne och på och Gotland. De mognar i regel i början av augusti, och finns att plocka en dryg månad. Vilda hybrider mellan blåhallon och björnbär förekommer.

Kan man äta Salmbär?

Bäret kräver kalkrik jord och det är ju kalkrik jord på Gotland därför kan man varje år plocka tonvist med Salmbär här på ön. Recept på min saffranspannkaka hittar du här! Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter och viktigt för en bra hälsa. Därför ska du frossa i våra svenska bär när det är säsong.