:

Kan man äta sutare?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta sutare?
  2. Är en sutare att ta i?
  3. Vad äter en sutare?
  4. Hur mycket kan en sutare väga?
  5. Hur tillaga sutare?
  6. Hur metar man sutare?
  7. När kan man börja fiska sutare?
  8. Hur tillagar man sutare?
  9. Hur ser sutare ut?

Kan man äta sutare?

Sutaren (Tinca tinca på latin) är inte bara stor och stark den är även en mycket vacker och lite lurig fisk och därmed en rolig utmaning att fånga. ... Men för inte så länge sedan var sutaren en viktig matfisk i Sverige och den anses fortfarande vara en delikatess i många länder.

Är en sutare att ta i?

Sutare (Tinca tinca), även kallad lindare, är en art i familjen karpfiskar. ... Sutaren är en uppskattad sportfisk för mete (speciellt bottenmete) eftersom den är svår att fånga samt att den bjuder stort motstånd. Sutaren anses av många vara en delikatess, men det kommersiella värdet är litet.

Vad äter en sutare?

Sutare (Tinca tinca) Den är mest aktiv i skymningen, och lever nära bottnarna där den äter fjädermygglarver, snäckor och andra smådjur. Den leker i juni till augusti på grunt vatten. Sutaren är en tålig fisk när det gäller låga syrehalter.

Hur mycket kan en sutare väga?

Tinca tinca Kännetecken: En bronsfärgad, säsongsvis sotsvart fisk med små, fina fjäll, grönaktiga fenor, en skäggtöm vid var mungipa och röda ögon. Ibland uppträder den i en gyllene varietet, s k guldsutare. Den kan bli 70 cm lång och nå 4,8 kg i vikt. I Östeuropa ca 9 kg.

Hur tillaga sutare?

Tinas sutare Krydda sutaren med salt, peppar och örtkryddblandning. Packa in fisken i ugnsfolie med buken nedåt tillsammans med dill, purjolök och två stjälkar blekselleri. Låt koka i ugnen 45 min–º.

Hur metar man sutare?

Bottenmete eller flötmete med beten som mask, majskorn, räka, maggots, deg, pasta eller boilies är vanliga beten för sutarmete. Se till att ha betet på, eller mycket nära botten och använd gärna mäsk. Sutaren lockas snabbt av dofter.

När kan man börja fiska sutare?

Den absolut hetaste perioden för sutarfiske är sommaren, de leker när vattentemperaturen har uppnått cirka 19-20°C, det vill säga slutet på maj till början på juni. Precis innan deras lek brukar fisket vara väldigt hett. Även efter leken kan du få riktigt fina sutare.

Hur tillagar man sutare?

Tinas sutare Krydda sutaren med salt, peppar och örtkryddblandning. Packa in fisken i ugnsfolie med buken nedåt tillsammans med dill, purjolök och två stjälkar blekselleri. Låt koka i ugnen 45 min–º.

Hur ser sutare ut?

Den har mycket små fjäll som gör att den ser läderartad ut längs kroppen. Färgen kan variera från ljust senapsgul, till grönaktig, eller nästan svart – beroende på vilket vatten den lever i. Sutaren äter främst från botten, där den puffar runt i slammet efter musslor, mygglarver, snäckor, insekter och kräftdjur.