:

Varför stängdes Säters mentalsjukhus ner?

Innehållsförteckning:

 1. Varför stängdes Säters mentalsjukhus ner?
 2. Vilka satt på Fasta paviljongen?
 3. Vilka har suttit på Säters sjukhus?
 4. När byggdes Säters sjukhus?
 5. När stängde man Beckomberga?
 6. Vad ligger Säter?
 7. Får man besöka Säters mentalsjukhus?
 8. Får man gå in på Säters mentalsjukhus?

Varför stängdes Säters mentalsjukhus ner?

Säters fasta paviljong[redigera | redigera wikitext] Säters fasta paviljong var namnet på en tidigare rättspsykiatrisk klinik. Den numera nedlagda byggnaden är belägen på Länsvägen i Skönvik utanför Säter. År 2021 beslutade Säters kommun att Fasta Paviljongen ska rivas. Den är en fara för allmänheten pga rasrisk m m.

Vilka satt på Fasta paviljongen?

Paviljongen öppnades och tog då emot 13 patienter, som ansågs mycket svårskötta, från kriminalavdelningen i Växjö. På paviljongen fanns vid öppnandet 27 vårdplatser, 16 vårdare och en uppsyningsman.

Vilka har suttit på Säters sjukhus?

Får du sannolikt svaret Säters Mentalhospital eller Säters sjukhus, antagligen tänker du själv på Lars-Inge Svartenbrandt eller Sture Bergvall f.d. Thomas Quick som båda satt inspärrad här. Thomas Quick dömdes för åtta mord främst på barn utan att vare sig vittnen eller teknisk bevisning.

När byggdes Säters sjukhus?

När Säters hospital öppnade 1912, med 830 vårdplatser, hade Säter 1 000 invånare.

När stängde man Beckomberga?

Sjukhuset stod klart 1935 och hade som mest över 2000 intagna patienter samtidigt, vilket gör Beckomberga till Sveriges största mentalsjukhus någonsin. Det mesta av verksamheten lades ner 1995 och det gamla sjukhusområdet har sedan dess byggts om till bostäder.

Vad ligger Säter?

 • Säter är en tätort i Dalarna samt centralort i Säters kommun i Dalarnas län.
 • Nordöst om centrum ligger Säterdalens naturreservat som är ett ravinsystem.
 • Av de svenska tätorter som tidigare varit städer är Säter med sina 4 500 invånare en av de minsta.

Får man besöka Säters mentalsjukhus?

En bit in i landet ligger det som en gång var en plats där personer med svåra psykiska problem samlades, Säters hospital. Längs med den fina sjön Ljustern finns en bit historia som sedan lång tid varit dels övergiven. Säters sjukhus finns dock än idag kvar och har avdelningar öppna för viss typ av sjukvård.

Får man gå in på Säters mentalsjukhus?

Varken varningsskyltarna eller det faktum att det är brottsligt att ta sig in i byggnaden verkar avskräcka de som olovligen tar sig in. – Vi är väldigt tydliga med att man inte får ta sig in, då begår man ju ett brott. Och vi vill inte att någon ska skadas där inne.