:

Finns topplån?

Innehållsförteckning:

  1. Finns topplån?
  2. När får man topplån?
  3. Hur högt kan ett topplån vara?
  4. Hur får man topplån?
  5. Vad kostar topplån?
  6. Kan man binda topplån?
  7. Finns bottenlån?
  8. Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?
  9. Hur mycket kan man ha i bottenlån?
  10. Hur stor del av Lånet är bottenlån?

Finns topplån?

Topplån efter 2010 Sedan bolånetaket infördes används begreppen bottenlån och topplån mer sällan. De flesta långivare har slutat med att dela upp bolån i topplån och bottenlån och erbjuder rätt och slätt bolån. Det finns dock fortfarande långivare som marknadsför krediter under namnet topplån.

När får man topplån?

Om du behövde låna mer än 75 procent kunde du komplettera med ett topplån. Även det lånet hade sin säkerhet i bostaden. Men eftersom topplånet gjorde att bostaden blev så högt belånad innebar det en större risk för banken. Därför hade topplånet högre ränta än bottenlånet.

Hur högt kan ett topplån vara?

Topplånet är vad vissa banker kallar den delen av bolånet som ligger mellan 70 % av bostadens värde och 85 % av värdet. Topplånet har en högre ränta än bottenlånet, som är det lån du tar på upp till 70 % av bostadens värde.

Hur får man topplån?

Har banken en gräns för bottenlånet på 75% av bostadens pris är alltså topplånet de sista 10% så att lånen tillsammans blir 85% av bostadens värde och inte mer. Topplånet har högre ränta än bottenlånet och saknar ofta säkerhet i bostaden som köps. De sista 15%, kontantinsatsen, får du betala själv.

Vad kostar topplån?

Topplån har sämre säkerhet än bottenlån. Om låntagaren inte kan betala sin skuld, och bostaden måste säljas får de som har beviljat bottenlånet sina pengar först. Topplåneräntan brukar ligga ca 2% över bottenlåneräntan.

Kan man binda topplån?

Till skillnad från bottenlån har i regel topplånen rörliga räntor, och det är ovanligt att man binder dem. Det är hos många lånegivare inte ens möjligt att binda dem. Ett topplån har i regel en återbetalningstid på 10 till 15 år, dvs. en betydligt kortare återbetalningstid än vad ett bottenlån har.

Finns bottenlån?

Bottenlån efter bolånetakets införande 2010 infördes bolånetaket. Det innebär att bolånet får uppgå till maximalt 85 % av bostadens värde. Den tidigare uppdelningen mellan bottenlån och topplån finns därför inte längre i klassisk mening. ... Bottenlånet kan till exempel ha en gräns på 75 % av bostadens värde.

Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

Ett lånelöfte gäller i sex månader. Hur lång tid tar det att ett lånelöfte? När du skickar in din ansökan får du oftast svar direkt på skärmen. Skulle vi behöva komplettera med någon uppgift kan det ta upp till 24 timmar innan lånelöftet är klart.

Hur mycket kan man ha i bottenlån?

Banken får som mest bevilja lån som uppgår till 85 procent av köpeskillingen. Resterande del av köpeskillingen på en bostad måste du finansiera med en egen kontantinsats, möjligen delvis med ett lån utan säkerhet. Vissa långivare erbjuder blancolån (lån utan säkerhet) för lån över 85 procent av bostadens värde.

Hur stor del av Lånet är bottenlån?

De flesta banker beviljar bottenlån på högst 70 – 85 %. De som inte har bottenlån på 85 % erbjuder oftast även ett topplån så att den totala belåningsgraden blir 85 %. Bostadens köpeskilling, alternativt marknadsvärde, avgör hur mycket du får låna.