:

Var finns TBE i Stockholm?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns TBE i Stockholm?
  2. Var finns risk för TBE?
  3. Finns TBE i Norrland?
  4. Finns TBE i Dalarna?
  5. Hur ser det ut när man får TBE?
  6. Kan man bli förlamad av TBE?
  7. Finns TBE i Västerbotten?

Var finns TBE i Stockholm?

Allra vanligast är viruset i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälaren. TBE finns också till exempel på följande ställen: runt Vänern och Vättern.

Var finns risk för TBE?

Fästingar finns främst i lövskog och i högt gräs. Fästingar som sprider TBE trivs i fuktig, frodig terräng och fästingen är mycket känslig för uttorkning. Typiska områden där fästingar förekommer är lundar, åkerrenar, strandbuskage och höga gräsmarker.

Finns TBE i Norrland?

Däremot är risken för fästingburna sjukdomar fortfarande ytterst liten i Västernorrland. Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, har knappt förekommit alls. Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, rekommenderar inte att västernorrlänningarna vaccinerar sig mot viruset så länge de vistas inom länet.

Finns TBE i Dalarna?

I sommar kommer invånarna i hela Dalarna och Gästrikland – även på de mindre orterna – ska få möjlighet att vaccinera sig lokalt mot TBE (fästingvaccin), Boostrix (grundvaccin) samt Prevenar (lunginflammations vaccin). – På senare år har problemet med att fästingar orsakar TBE uppstått allt längre upp i landet.

Hur ser det ut när man får TBE?

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från.

Kan man bli förlamad av TBE?

Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt.

Finns TBE i Västerbotten?

TBE-vaccination Fästingar i Västerbotten bär i dagsläget inte på TBE-virus (Tick Borne Encephalitis) och vi har inga smittade fall. Vaccination rekommenderas därför inte vid vistelse i skog och mark i länet, utan bara vid vistelse i riskområde t ex i mellersta och södra Sverige.