:

Hur går en korrekt uppsägning till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en korrekt uppsägning till?
  2. Kan man gå med i facket efter varsel?
  3. Hur varsla personal?
  4. Vilka varslas först?
  5. Kan man säga upp sig muntligt?
  6. På vilket vis kan du ha hjälp av facket vid en uppsägning?
  7. Vad är ett varsel?

Hur går en korrekt uppsägning till?

En uppsägning från arbetsgivaren ska alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen. Från uppsägningstillfället gäller en viss uppsägningstid till dess att anställningen faktiskt upphör. Under uppsägningstiden gäller särskilda regler. Läs mer om vad som gäller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Kan man gå med i facket efter varsel?

När det gäller uppsägningar så är det viktigt att fråga berörda personer om de är med i facket. Om så är fallet, har du en förhandlingsskyldighet gentemot facket och kan inte säga upp den anställde innan du har förhandlat med facket.

Hur varsla personal?

Varsel om uppsägningar innebär att arbetsgivaren vid arbetsbrist varslar dels Arbetsförmedlingen, dels den fackliga organisationen. Enligt främjandelagen ska arbetsgivaren lämna skriftligt varsel till arbetsförmedlingen senast två månader före en driftsinskränkning om minst fem anställda kommer att sägas upp.

Vilka varslas först?

Omplaceringsskyldighet före uppsägning Innan du kan säga upp någon på grund av arbetsbrist måste du undersöka möjligheten att omplacera den anställda. Omplaceringen ska vara en ledig tjänst som behöver tillsättas inom företaget.

Kan man säga upp sig muntligt?

Den som är anställd tills vidare kan själv säga upp sig muntligt eller skriftligt och behöver inte ange något skäl till uppsägningen. Om uppsägningen sker muntligen bör arbetsgivaren skriftligen bekräfta uppsägningen för att undvika att oklarheter uppstår.

På vilket vis kan du ha hjälp av facket vid en uppsägning?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Vad är ett varsel?

Du kan alltid ta kontakt med Vision för att ställa frågor och för att få personlig hjälp. Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla Arbetsförmedlingen.