:

Hur ser islam på behandling?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser islam på behandling?
  2. Hur ser man på hälsa i olika kulturer?
  3. Hur ser hinduismen på hälsa?
  4. Vad kan vara viktigt att tänka på i vården av döende muslimer?
  5. Har muslimskt överhuvud?
  6. Hur påverkar kultur synen på hälsa?
  7. Vilka kulturella skillnader kan det finnas på hur vi uttrycker ohälsa?

Hur ser islam på behandling?

Islams traditioner är manligt och kvinnligt strikt uppdelat utanför äktenskapet, därför skall undersökningar och omvårdnad helst utföras av en person av samma kön. Om patienter är allvarligt sjuka och inte finns någon vårdare av samma kön får dock någon av det andra könet hjälpa patienten.

Hur ser man på hälsa i olika kulturer?

Uppfattningar om hälsa och sjukdom och hur dessa uttrycks är kulturellt bestämt. Utgångspunkten i transkulturell vård kan tas i individens uppfattningar om hälsa och sjukdom som sammantaget bildar attityder vilka påverkar beteendet och förväntningarna på vårdpersonalen.

Hur ser hinduismen på hälsa?

De hyser stor vördnad för livet och an- ser både djur och växter heliga. Många undviker kroppskontakt och hälsar inte genom att skaka hand utan genom att slå ihop sina händer och buga lätt. I hinduismen finns tre vägar till det rätta livet: osjälviskt handlande, djup hängivenhet och kunskapens väg.

Vad kan vara viktigt att tänka på i vården av döende muslimer?

Det är viktigt att vi inom sjukvården är medvetna om de kulturella och religiösa likheter och skillnader som finns mellan människor i dagens Sverige och hur de kan påverka omvårdnaden av patienter. ... Alla muslimer utövar inte sin religion eller kultur på samma sätt och detta bör vi vara medvetna om.

Har muslimskt överhuvud?

En imam (arabiska إِمَام "den som står framför") är inom islam en ledande religiös, traditionellt manlig, funktionär.

Hur påverkar kultur synen på hälsa?

För att kunna minska de sociala skillnaderna i hälsa måste kulturella aspekter av hälsa beaktas. En växande mångkulturell befolkning är en stor utmaning för en sjukvård som har ambitionen att erbjuda jämlik vård utifrån varje människas behov och autonomi.

Vilka kulturella skillnader kan det finnas på hur vi uttrycker ohälsa?

I andra kulturella sammanhang kan depression vara mer kopplat till skuld och skam. Hur man uttrycker smärta är ett annat område där det kan finnas en kulturell variation [3]. Hur någon söker vård kan givetvis påverkas av vilka vårdkulturer han eller hon har erfarenhet av.